Ana SayfaDünyaİzlanda’da ‘Korsan Parti’ iktidara yakın

İzlanda’da ‘Korsan Parti’ iktidara yakın

Dijital gözetlemeyi yasaklamak isteyen anarşistler, libertaryanlar ve hackerlardan oluşan Korsan Parti, İzlanda'da yarın yapılacak seçimlerde iktidara en yakın aday.

İzlanda’da parlamento seçimleri yarın (29 Ekim Cumartesi) yapılacak.

Anketlere göre iktidara en yakın aday Korsan Parti (Píratar). Kamuoyu anketlerinde yüzde 22,6’lık oranla ilk sırada yer alıyorlar.

Korsan Parti’yi ise sırayla yüzde 21,1’lik oranla şu an koalisyon hükümetinde yer alan merkez-sağ Bağımsızlık Partisi, yüzde 18,6’yla Sol-Yeşiller, yüzde 9,1 ile de şu an koalisyon hükümetinde bulunan merkez-sağ İlerlemeci Parti takip ediyor.

Korsan Parti

Korsan Parti, dijital gözetlemeyi yasaklamak isteyen anarşistler, libertaryanlar ve hackerlardan oluşuyor.

Parti, yönetimde şeffaflık ve hesapverebilirlik ilkesini savunuyor ve vatandaşların politik karar alma süreçlerine sınırsız katılımını ve seçmenlerin yeni yasalar önerebilme ve referanduma karar verebilme hakkını destekliyor.

2013 yılında yapılan seçimlerinde Korsan Parti, yüzde 5,1 oy alarak üç milletvekili çıkarmıştı.

Jonsdottir: Parlemento en güçlü kurum olmalı

İzlanda Parlamentosu’nda partinin milletvekillerinden olan Birgitta Jonsdottir AFP’ye verdiği röportajda, seçimleri kazanmaları durumunda 330 bin nüfuslu İzlanda’nın başbakanlık koltuğuna oturmaya sıcak bakmıyor.

Feminist, şair, sanatçı ve eski WikiLeaks aktivisti olan Jonsdottir, İzlanda’daki iktidar yapısını radikal bir biçimde değiştirmeyi amaçladıklarını aktarıyor:

“Bunu gerçekten değiştirmeye ihtiyacımız var. Parlemento en önemli ve en güçlü kurum olmalı.”

Korsan Parti, Panama Belgeleri sızdırıldıktan sonra bankacıların, ceo’ların, kabine bakanlarının ve başbakanın yolsuzluklarıyla mücadele edip ‘kökünü kazıyacağına’ söz vermişti.

Ülkede de Panama Belgeleri ve 2008’deki bankacılık sisteminin çökmesinden sonra geleneksel merkez sağ partilerinden kurtulma isteği söz konusu.

Ülkede seçim barajı yüzde 5

63 milletvekilinin bulunduğu İzlanda Parlamentosu’nda 32 milletvekiline ulaşan parti ya da partiler koalisyonu, çoğunluk hükümeti kurabiliyor.

İzlanda’da seçim barajı ise yüzde 5.