Ana SayfaGüncelAslı Erdoğan ve Necmiye Alpay cezaevinden çıktı

Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay cezaevinden çıktı

HABER MERKEZİ – Bugün görülen Özgür Gündem davasında haklarında tahliye kararı verilen yazar Aslı Erdoğan ve dilbilimci Necmiye Alpay Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nden çıktı. Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya da tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden tahliye oldu.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya, Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya ile Yayın Danışma Kurulu üyeleri yazar Aslı Erdoğan ve dilbilimci Necmiye Alpay’ın tutuklu olarak yargılandıkları davanın ilk duruşması, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Yargılandıkları davada ilk kez hakim karşısına çıkan Erdoğan ve Alpay akşam saatlerinde gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya ile birlikte tahliye edildi.

Necmiye Alpay ve Aslı Erdoğan tahliye işlemleri ardından Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde çıkarak sevdiklerine kavuştu.

Tahliye edilen Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay’ı cezaevi önünde çok sayıda gazeteci, yazar ve akademisyen ile dostları “Özgür basın susturulamaz” sloganları ile karşıladı.

Cezaevi çıkışında çok sayıda kişi tarafından sevinçle karşılanan Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay birer açıklama yaptı.

Aslı Erdoğan: 4,5 ay önceki Aslı’ya göre hayata daha bağlıyım

Cezaevinden tahliye olan Aslı Erdoğan, şöyle konuştu:

Çok banal bir cümle ama girenle girmeyen birbirini anlamaz. Belki de iyi bir deneyim egonuzun sivri yanları törpüleniyor. 4 buçuk ay önceki Aslı’ya göre hayata daha bağlıyım. Birinci tahliye şokundan sonra kendimi aylarca, yıllarca kalmaya şartlandırmıştım. Bugün de tahliye olurken sanki son anda bile gelip ‘yanlışlık oldu’ deyip geri durduracaklarmış gibi hissettim. 4 buçuk ay içerde düşündüm ‘Neden beni aldılar?’ sorusunun cevabını bulamadım. Ben hala yanlışlık olduğunu düşünüyorum herhalde başka biriyle karıştırdılar.

Aslı Erdoğan devamında neden kendisinin hedef alındığı sorusuna ise şu cevabı verdi:

Siyaseten özellikle Kürt meselesinde kendimi asla önemli bir figür olarak görmedim. Sadece Özgür Gündem gazetesinde değil diğer bütün gazetelerde de yazan en yumuşak kalemlerden biri olarak kendimi görüyorum. Ya da ben kendimi öyle görüyorum. Hala düşünüyorum cevap bulamadım belki bir yanlışlık belki gerçekten arkasında bir anlam vardır.

Ama bir güvercin öldürmek şahin öldürmekten daha çok tepki çeker ya insanlar da ‘Bu kadın da hapse girdiyse biz ne olacağız?’ diye düşünmüş olabilirler. Çünkü politik kimliğimle tanınmadığım gibi edebiyatçı, yazar kimliğim ile tanınan biriyim diye düşünüyorum.

Necmiye Alpay: Kadın tutsaklara özgürlük başlığı altında nöbet tutmak şart

Cezaevinden tahliye olan Necmiye Alpay, “Tahliye kararını duyunca ne hissettiniz?” sorusunu, “Olması gereken bir karardı. Aslında bu zaten hiç olmaması gereken bir şeydi” diye yanıtladı.

Alpay, şunları söyledi:

İçeride kalan kadınlar olduğu için kötü hissediyorum. Yarın nöbete gelmeyi düşünüyorum. Tabi ilk yarın ne yaparım diye düşünmek oldu. Tabi ki nöbete geleceğim, cumartesi Cumhuriyet’e giderim, Barış Vakfı’na diye düşünürken birden anladım ki yarın nöbet olmayabilir. Onu anlayınca çok fena hissettim ve burada ilan ediyorum, lütfen bunu düşünelim, bizim adımız olmadan da kadın tutsaklara özgürlük başlığı altında nöbet tutmak şart. Çünkü baskılar burada artıyor.

Aslı Erdoğan 19 Ağustos, Necmiye Alpay ise 31 Ağustos’tan bu yana tutukluydu.

Zana Kaya da tahliye oldu

Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya da tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden tahliye oldu.

Zana Kaya’yı gazete çalışanı arkadaşları ve ailesi karşıladı.

Cezaevi çıkışında konuşan Kaya şunları söyledi:

Kaldığımız yerden devam edeceğiz çalışmaya ve gazeteciliğe. Yazı İşleri Müdürümüz hala içeride. Hala 150’ye yakın gazeteci arkadaşımız var, Kürt siyasetçiler parti başkanları var. Binlerce siyasi tutsak var. Türkiye toplu cezaevine dönüştürülmüş durumda. İçerideki ve dışarıdaki cezaevlerinin tümünün özgürleşmesi için mücadeleyi yükseltmemiz lazım.

  Özgür Gündem davası: Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay ve Zana Kaya'ya tahliye