Ana SayfaGüncelBireysel silahlanma 10 kat arttı: Türkiye’de iki evden birinde silah var

Bireysel silahlanma 10 kat arttı: Türkiye’de iki evden birinde silah var

HABER MERKEZİ – Umut Vakfı verilerine göre Türkiye’de yüzde 85’i ruhsatsız en az 20 milyon dolayında bireysel silah var ve çok az bir kesim hariç herkes silaha hemen ulaşabilecek yakınlıkta.

Bireysel silahlanmaya karşı mücadele amacıyla faaliyet gösteren Umut Vakfı verilerine göre 10 yılda silahlanma 10 kat arttı ve silahların büyük çoğunluğu ruhsatsız.

Türkiye’de yüzde 85’i ruhsatsız en az 20 milyon dolayında bireysel silah bulunduğunu belirten vakfın verilerine göre 20 milyon silahın 2.5 milyonu ruhsatlı, 17 milyonu da ruhsatsız.

Nüfusa göre her 4 kişiden 1’ine silah düştüğünü gösteren verilerde Türkiye’nin dünya çapında silaha sahip olma oranları göz önüne alındığında 27. sırada yer aldığı belirtildi.

Umut Vakfı’nın istatistiğine göre 2015’te Türkiye’de 2.175 silahlı olay basına yansıdı. Ateşli ve kesici silahlarla işlenen olayların yüzde 71’i tüfek, tabanca, beylik silahı gibi ateşli silahlarla, yüzde 29’u kesici ve delici aletlerle yapıldı. Yüzde 71’lik kapsama giren silahlı olayların, yüzde 39’u (857) tüfeklerle, yüzde 28’i (605) tabancalarla, yüzde 4’ü de (87) beylik silahlarıyla yaşandı. Beylik silahlarıyla yaşanan olayların büyük çoğunluğunu polis ve asker intiharları oluşturuyor.

Cumhuriyet’ten Ayşegül Başar’a konuşan Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ayhan Akcan, sivil silahlanmadaki artışın nedenini sosyal problemlere dayandırdı.

‘Türkiye’de iki evden birinde silah var’

Akcan şunları söyledi:

Şiddetin, savaş haberlerinin sürekli gündemde olduğu, bombaların patladığı ülkemizde insanların korku içinde olması ve kendini güvensiz hissetmesini neden olarak gösterilebilir. Cumhurbaşkanlığı düzeyinde halkın silahlanmasının darbe gibi durumlardan kendini koruyabilmesi için uygun olacağı doğrultusunda bir kanaat oluştu. Biz bu durumun karşısındayız. Kendini böyle koruyabileceğini düşünen vatandaş silaha sarılıyor. Türkiye’de iki evden birinde silah var. Yaklaşık 19 milyonluk bir rakam söz konusu ve kayıt dışında da talep artışı var.

Özellikle de pompalılara, basit av tezkeresiyle sahip olabiliyorsunuz. Sadece kimlik bilgileri ve beyan vererek alabiliyorsunuz, bu da silahlanmayı artıran sebeplerden bir tanesi. 1954’de çıkan 6136 No’lu silah kanunu şu an mevcut olanla aynı. Halen 1954’te çıkan bir yasaya göre düzenleme yapılıyor. O zaman tabii bu kadar çok çeşit ve teknoloji olmadığı için yasada tanımlama yok. Bundan dolayı avcıymış gibi ava çıkıyormuş gibi arazisini yabani hayvanlardan koruyormuş gibi algılanıyor. Teşvik daha çok ön plana çıkıyor, silahı olan komşusundan etkileniyor. Bir başka modelini aldığında eskisini başka birine bırakıyor. İllegal silahlarda caydırıcılık yok. Caydırıcılık olmadığı için sorun çözülmüyor.