Ana SayfaGüncel‘BAŞKANLIK’ TEKLİFİ | 3, 4 ve 5’inci maddeler kabul edildi

‘BAŞKANLIK’ TEKLİFİ | 3, 4 ve 5’inci maddeler kabul edildi

HABER MERKEZİ – ‘Başkanlık sistemini’ de içeren Anayasa değişiklik teklifinin maddelerine geçilmesi 338 oyla kabul edilmişti. Teklifin maddeleri üzerindeki görüşmeler sürerken, teklifin ilk beş maddesi kabul edildi.

‘Başkanlık sistemini’ de içeren 18 maddelik Anayasa değişiklik teklifinin maddelerine geçilmesi Meclis’te 338 oyla kabul edildi. 480 milletvekilinin katıldığı oylamada 134 ret, 2 çekimser, 5 boş ve 1 geçersiz oy kullanıldı.

AKP’nin hedefi, görüşmelerin 23 Ocak Pazartesi gününe kadar tamamlanması ve referandum sürecinin başlatılması.

Anayasa teklifinin referanduma götürülebilmesi için ise en az 330 milletvekilinin kabul oyu vermesi gerekiyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli teklife Meclis’te de, referandumda da ‘Evet’ oyu vereceğini söylemişti. HDP ve CHP ise teklife karşı çıkıyor.

  'BAŞKANLIK' TEKLİFİ | Teklifin maddelerine geçilmesi 338 'evet' ile kabul edildi

Maddeler görüşülüyor

Adı ‘partili cumhurbaşkanlığı’ sistemi olarak değiştirilen ‘başkanlık sistemini’ de içeren Anayasa değişiklik teklifinin maddeleri üzerindeki görüşmeler hala sürüyor.

Görüşmelere dair öne çıkan gelişmeler şöyle:

5. madde kabul edildi

Anayasa değişikliği görüşmelerinde CHP’nin görüşmenin bugünlük sonlandırılması amacıyla yaptığı “kürsü işgali” sonrası yapılan beşinci madde oylaması sadece MHP ve AKP’lilerin oylarıyla gerçekleşti.

Uzun süren işgale ve kavgaya rağmen AKP’nin beşinci madde görüşmelerini sürdürme kararı karşında CHP söz konusu maddenin oylamasına katılmama kararı aldı.

Oylamaya 354 vekil katıldı. 343 ‘evet’, 7 ‘hayır’ oyu verildi. Oylamada 3 boş, 1 de geçersiz oy çıktı.

Saat 14.00’te görüşmelere devam edilmek üzere ara verildi.

5. madde ne getiriyor?

Değişiklikle Anayasa’nın 87. maddesinin değiştirilmesi teklif edilmekte ve “…Bakanlar Kurulunu ve Bakanları denetlemek…” görev ve yetkisinin, Meclis görev ve yetkileri arasından çıkarılması öngörülüyor.

4. madde kabul edildi

Anayasa değişikliği teklifinin, dördüncü maddesi de oylama sonucu kabul edildi.

Oylamada 486 milletvekili oy kullanırken, ‘evet’ 343, ‘hayır’ 139 oyu çıktı. Oylamada “boş” ve “geçersiz” için de 2 oy çıktı.

4. madde ne getiriyor?

Dördüncü madde Anayasa’nın 77. Maddesinde belirlenen esasa göre 4 yılda bir yenilen genel seçimlerin 5 yıla çıkarılmasını ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile aynı gün yapılmasını ön görüyor.

3. madde kabul edildi

Anayasa değişikliği teklifinin, milletvekili seçilme yaşını 25’ten 18’e indiren üçüncü maddesine 341 kabul, 139 ret oyu verildi. Oylamada 3 boş, 2 de geçersiz oy çıktı.

‘Gizli oy’ kavgası

Üçüncü madde için oylamaya geçilirken, oylama sırasında AKP ve CHP’li vekiller arasında ‘gizli oy’ tartışması nedeniyle tartışma çıktı.

İki partinin vekilleri arasında yaşanan tartışma yumruklu ve tekmeli kavgaya dönüştü.

CHP’li vekil Tuncay Özkan yaşananları “AKP’liler kadın vekilimize saldırıp telefonunu gasp ederek bu görüntüleri silmek istedi! Başbakan ve M.Elitaş açık oy kullanırken yakalandı” sözleriyle anlattı.

3. madde ne getiriyor?

Üçüncü madde milletvekili seçilme yaşıyla ilgili düzenlemeyi kapsıyor.

Mevcut Anayasa’nın 76. Maddesinde 25 olarak belirlenen seçilme yaşı teklif edilen değişiklik ile 18’e indiriliyor.

Aynı maddedeki milletvekili seçilmeye engel halleri belirleyen kısımda yer alan “yükümlü olduğu askerlik hizmetini yapmamış olanlar” kısmında ise , “askerlikle ilişiği olanlar” şeklinde değişikliği öngörülüyor.

Teklifin 1. ve 2. maddesi kabul edilmişti

Anayasa değişikliğinin 1. ve  2. maddeleri yapılan oylamalar ile kabul edilmişti.

Değişiklik teklifinin birinci maddesi 347 ‘evet’ oyuyla, 2. madde ise 343 ‘evet’ oyu ile kabul edilmişti.

1. madde ne getiriyor?

Teklifin 1. maddesi Anayasa’nın 9. maddesine “Bağımsız” ibaresinden sonra “ve tarafsız” ibaresini ekliyor. Anayasa’nın 9. maddesinde yer alan “Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır” ibaresi “Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır” diye değiştirilmesini ön görülüyor.

2.. madde ne getiriyor?

Görüşülmeye başlanan değişikliğin ikinci maddesi Anayasanın 75. maddesinde yer alan, “Türkiye Büyük Millet Meclisi genel oyla seçilen beşyüzelli milletvekilinden oluşur” maddesinde değişikliği ön görüyor.

Teklifle madde “Türkiye Büyük Millet Meclisi genel oyla seçilen altıyüz milletvekilinden oluşur” biçiminde değiştiriliyor. Teklifin kabul edilmesi durumunda 550 olan mevcut milletvekili sayısı 600’e çıkarılıyor.

  Madde madde: 'Başkanlık' teklifi ile Anayasa'da neler değiştiriliyor?