Ana SayfaGüncelSurlu çocuklar için: İtalya’dan Finlandiya’ya Avrupa’nın 14 şehrinde etkinlik

Surlu çocuklar için: İtalya’dan Finlandiya’ya Avrupa’nın 14 şehrinde etkinlik

HABER MERKEZİ – Uluslararası Gençlik İnisiyatifi, Surlu çocuklar için 12 ülkenin 14 farklı şehrinde eş zamanlı etkinlik düzenleyecek. 18 Mart’taki programlardan elde edilecek gelir, Surlu çocukların eğitiminde kullanılacak.

Uluslararası Gençlik İnisiyatifi, “Savaş mağduru çocuklar” temasıyla Sur’da sokağa çıkma yasağından etkilenen çocuklar için Avrupa’nın 12 ülkesindeki 14 şehirde aynı anda etkinlik düzenleyecek.

18 Mart’ta eş zamanlı olarak 14 farklı noktada gönüllülük esaslı düzenlenecek etkinlikler arasında, konser, kermes, tiyatro gibi çalışmalar yer alıyor.

Buradan elde edilecek tüm gelir Surlu çocukların eğitimi için harcanacak.

Diyarbakır’da da yapılacak etkinliğe İtalya ve İspanya’dan gençler gelerek, Surlu çocuklarla buluşulacak.

Etkinliğe ilişkin bilge veren Uluslararası Gençlik İnisiyatifi Aktivisti Umut Suvari, inisiyatif olarak daha önce Türkiye ve Avrupa’nın birçok yerinde gönüllülük esasına dayalı birçok etkinlik düzenlediklerini anlattı.

Bu projenin başlangıcında Diyarbakır Yenişehir ilçesinde bulunan Şengal Kampı’nda Şengalli çocuklarla bir araya gelmeyi planladıklarını belirten Suvari, belediyeye kayyum atanmasının ardından kampın boşaltılmasıyla programın iptal edildiğini söyledi.

Suvari, Şengalli çocukların yerlerinden edilmesinin ardından Surlu çocuklar için projeyi sürdürdüklerini, ancak etkinlik günü Şengalli çocukların da orada yer alacağını söyledi.

Suvari, etkinliğe ilişkin şu bilgileri aktardı:

Surlu çocuklar için etkinlik yapacak gönüllülerimiz çok renkli. Finlandiya’daki grup Lapau Belediyesi Gençlik üyeleri, Portekiz Kültür Bakanlığı bünyesinde çalışan tiyatrocular. 18 Mart’ta ‘Avrupalılar Diyarbakır için pişiriyor’ diyerek, bir tiyatro, kermes ve daha birçok farklı etkinlik düzenleyecek. Oyun gelirinin tamamı da Surlu çocuklar için harcayacak.

Almanya’da Hannover’de de etkinlikler yapılacak. Hannover’de Ezidi arkadaşlar da çalışmanın içinde yer alıp, katkı sunacak. Sur’da bulunan çocuklar için biraz da olsun bir şeyler yapmak istedik. Sur’daki canlılığı tekrar canlandırmak ve güçlü tutmak istiyoruz.

18 Mart’ta aynı saatte 12 ülkede, 14 şehirde bir birinden farklı etkinlikler yapılacak. Farklı ülkeler, farklı şehirler Surlu çocuklar için birlik olacak.

Neden Surlu çocuklar için bu projeyi yapmak gereğini duyduklarını anlatan Suvari, Sur’da yaşananları unutmanın mümkün olmadığını, ilçede 103 gün aralıksız süren sokağa çıkma yasağını görmezden gelemeyeceklerini söyledi:

Sur’da bir savaş yaşandı. Yasağın, çatışmaların devam ettiği sırada Avrupa’nın birçok yerinden gelen misafirlerimiz oldu. Onlar da yaşananlara bire bir şahit oldu. Tüm bunları yan yana getirdiğimizde neden Sur’u seçtiğimizi de ortaya koyuyor. Diyarbakır’da da Hasanpaşa Hanı’nda yapmayı düşünüyoruz. Bu çalışma daha çok dayanışmayı büyütmek amaçlıdır. Sur’da tüm çocuklara ulaşmazsak da bu çalışmayla dayanışmayı ve birlikteliği bir kez daha ortaya koymak istedik.

Etkinliklerin yapılacağı Avrupa kentleri

Bu kapsamda, Almanya Hannover’de, İtalya Milano ve Roma’da, Estonya Talin’de, Norveç Hornsjo’da, Romanya Transilvania bölgesinde, Sırbistan Belgrad’da, Macaristan Budapeşte’de, Polonya Krakow’da, İspanya Barselona’da, Finlandiya Lapua’da, Portekiz Lisbon ve Faro’da, Türkiye’de ise Diyarbakır’da yapılacak.

Ayrıca başta Letonya, Yunanistan, Avusturya, Litvanya olmak üzere birçok ülkedeki kuruluşun da etkinliğe katılması bekleniyor.


Kaynak: dihaber