Ana SayfaGüncelDaha iyi bir gezegenin izinde, sömürüye karşı: İzmir’de ekolojik bir köy

Daha iyi bir gezegenin izinde, sömürüye karşı: İzmir’de ekolojik bir köy

HABER MERKEZİ – İzmir’in Bayındır ilçesinde doğayla barışık, sömürü, kirlilik ve israfa karşı kurulan bir köy: ‘Yeryüzü Ekolojik Yaşam Köyü’. Çoğulcu ve doğal bir yaşam inşa edilen köyün kurucularından Mehmet Ali Baytar, sanata da ev sahipliği yapan köyün, “Ortak yaşam alanında beyin fırtınası yaparak daha güzel bir gezegene nasıl gidilir?” sorusuna yanıt aradıklarını söylüyor.

İzmir’in Bayındır ilçesine bağlı Erenköy mahallesinde Mehmet Ali Baytar ve yakınları tarafından kurulan ‘Yeryüzü Ekolojik Yaşam Köyü’ doğal bir yaşamı inşa ediyor.

Baytar ve yakınları, “Yeryüzü hepimizindir” sloganı ile yaşam ihtiyaçlarını doğal yollardan karşılıyor.

Köy halkı güneş ve küçük rüzgar türbinleri ile kendi elektriklerini üretiyor, su ihtiyacını ise Dumanlı Dağ’ın doruklarından akan kaynak suyundan karşılıyor. Bahçe ve tarım alanlarının sulaması ile damla yöntemi ile yapılıyor.

Köyde tarımın yanı sıra küçükbaş ve kümes hayvancılığı da yapılıyor.

Öte yandan kurulan ‘Ortak Yaşam Alanı’nda doğa gönüllülerinin kalabileceği taş evler doğanın florasını bozmadan kolektif bir şekilde inşa ediliyor.

“Daha güzel bir gezegene nasıl gidilir?”

“Ortak yaşam alanında beyin fırtınası yaparak daha güzel bir gezegene nasıl gidilir?” sorusuna yanıt aradıklarını belirten Baytar, kolektif bilincin önemine vurgu yapıyor:

Tekçilik hayatın var oluşuna aykırıdır. Doğanın, yeryüzünün ortak olduğu bir yerde insanların tekil olması bize anlamsız geliyor. Bunun için Ortak Yaşam Alanı’nda ortaklaşmayı tercih ediyoruz. Kapitalizmin kirliliğinden, kirli ilişkilerinden uzaklaşmak amacımız. Kapitalizmin ilişkilerinin dışında insanla birlikte, insan için olan her şeyi üretmek ve paylaşmak adına burayı hayatı geçirdik.

Doğada sanat: ‘Deliler Kahvesi’

Köyde sanat için ayrılmış bir alan da bulunuyor: ‘Deliler Kahvesi’. Burada herkes istediği sanat alanında çalışıp, onu doğada paylaşabiliyor.

“Dünyayı ‘akıllıyım’ diyenler bu hala getirdiği için” ‘Deliler Kahvesi’ni kurduk diyen Baytar, “Bizde gönüllü deliler olduğumuz için bu ortak bir sanat anlayışını var ediyoruz” diyor.

Deliler Kahvesi’nde oluşturulan Demokrasi Duvarı’nda ise doğa gönüllüleri dünyaya ve insana dair güzel fikirlerini yazıp köy sakinleri ile paylaşıyor.

Hiçbir kimyasal ilaç ve gübrenin kullanılmadığı Yeryüzü Ekolojik Yaşam Köyü’nde, hayvan gübresi kullanıyor. Ürünlerde ki hastalıklar ise sirke ve Arap sabundan oluşturulan karışım ile gideriliyor.

“Bu köy dünyaya ait”

Köydeki işleyişe dair tüm kararların ortak olarak alındığını söyleyen Baytar, köyün dünyaya ait olduğunu söylüyor:

Dil, din, ırk, mezhep ayrımı yapmayan dünyada ki bütün insanları insan olduğu için kucaklayan, seven, onlarla birlikte üretip onlarla birlikte tüketmeyi amaçlayan insana ve doğaya aşık bir köydür Yeryüzü Ekolojik Yaşam Köyü.

Bu köyde her şeye yer var sadece sömürüye, kirliliğe ve israfa yer yok. Yeteri kadar üretip yeteri kadar tüketeceğiz bu köyde. Eko-sistemi bozmadan doğa, ekoloji, yeryüzü ile barışık yaşayacağız.


Bu haber dihaber’den kısaltılarak alınmıştır.