Ana SayfaDünyaRakkalı ressam: Burası Suriye’nin ‘Guernica’sı, benim tablomun adı da ‘Veba’ olacak

Rakkalı ressam: Burası Suriye’nin ‘Guernica’sı, benim tablomun adı da ‘Veba’ olacak

HABER MERKEZİ – IŞİD esaretinden kurtarılan isimlerden biri olan Rakkalı ressam Mihemed Hesen, IŞİD’i ‘insanlığın kanını emen bir veba salgını’ olarak niteliyor. Picasso’ya atıfta bulunan Hesen, Suriye’nin ‘Guernica’sının Rakka olduğunu vurguluyor ve “Picasso nasıl İspanya’daki savaşı Guernica tablosu ile anlattıysa, ben de benzer bir tablo ile Rakka’yı anlatacağım” diyor.

Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) IŞİD işgali altındaki Rakka kentinin kurtarılması için “Fırat’ın Gazabı” adıyla 10 Aralık 2016’da başlattığı operasyonun kent merkezini kurtarma hamlesi olan ‘Büyük Savaş’ 27’inci gününde sürüyor.

‘Büyük Savaş’ sürerken IŞİD darbe almaya devam ediyor, alınan yerlerdeki Rakkalılar ise özgürleşiyor.

5 yıllık esaretten sonra kurtulanlar isimlerden biri de ressam Mihemed Hesen.

Hesen, Demokratik Suriye Güçleri tarafından kurtarılan Sebehiye Mahallesi’nde bazı iş yerlerinin duvarlarında yer alan, kimisinin üstü IŞİD sembolleri ile karalanan resimlerin çizeri.

IŞİD esaretinde bir ressam

Hewil Hewa köyü ve Sebehiye Mahallesi arasında bulunan bir bölgede ikamet eden Rakkalı ressam, kendisine ulaşan dihaber’in bölgedeki muhabiri Nazım Daştan’a hikayesini anlatıyor.

Aynı zamanda çobanlık yapan 31 yaşındaki ressam hikayesini, kaldığı mahallede duvarlarına resimler çizdiği bir iş yerinde anlatıyor.

Hesen, resim yapmaya 9 yaşındayken başlamış. Lise mezunu. İlk profesyonel çalışmalarını ise 16 yaşlarındayken yapmaya başlamış.

Daha önce Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta heykeltıraşlık yapmış. Suriye’ye döndüğünde ise tekrar resimler çizmeye devam etmiş.

Suriye’de başlayan iç savaş ile birlikte kentlerinin kısa bir süre sonra IŞİD’in işgaline girdiğini belirten Hesen, o tarihlerden sonra artık tehdit edilmeye başlamış.

IŞİD’in kendisine resim yapmayı yasakladığını ifade eden Hesen, şöyle devam ediyor:

Bunun haram olduğunu ileri sürdüler. Resim çizdiğim için beni insanlar içinde kendi zihniyetlerine göre teşhir etmeye çalışıyorlardı. Bizi ölümle tehdit ettikten sonra IŞİD’den kaçmaya başladık. Gizli yaşamaya çalıştım. Onların beni göremeyeceği yerlere gidiyordum.

Ardından çobanlık yapmaya başladığını anlatan Hesen, IŞİD işgalinden sonra yalnız yaşadığını, malzeme buldukça resimler çizdiğini, çizdiği resimleri sakladığını belirtiyor.

“Yeteneğim körelmesin diye bazen toprağa da çiziyordum” diyen Hesen, “Çobanlık yaptığım zamanlar ben ve koyunlarım tek varız. Çevremizde kimse bulunmuyordu. Yere çiziyordum” diyor.

IŞİD: Bir veba resmi

IŞİD’den büyük acı ve zulüm gördüklerini anlatan Hesen, IŞİD’le ilgili çizimler yapacağını ifade ediyor:

Eğer bir tablo çizersem onun adı veba olacak. Bu hastalık birçok gencimizi de sardı. Gerçeği söylemek gerekirse tedavi ise çok zahmetli olacaktır. Eğer onlara dair bir şeyler çizersem tüm insanlığın kanını içmiş bir tablo ortaya çıkacaktır. Yaptığım resimler ile insanların yüreğine ekilmiş bu karanlık zihniyeti çıkarmaya çalışacağım.

Pablo Picasso / “Guernica” (1937) / İspanya İç Savaşı sırasında Nazi Almanyası’na ait 28 bombardıman uçağının 26 Nisan 1937’de İspanya’daki Guernica şehrini bombalamasını anlatan tablo. Hikayeye göre; 1937’de Paris’te, dönemin Nazi elçisi Otto Abetz Guernica tablosu önünde Picasso’ya “Bunu siz mi yaptınız?” diye sorduğunda, Picasso bu soruyu şöyle yanıtlamış: “Hayır. Siz yaptınız.”

Suriye’nin ‘Guernica’sı Rakka

Ressamlardan en çok Pablo Picasso’dan etkilendiğini dile getiren Hesen, şöyle sürdürüyor konuşmasını:

Picasso nasıl İspanya’daki savaşı Guernica tablosu ile anlattıysa, ben de benzer bir tablo ile Rakka’yı anlatacağım. Suriye’nin Guernica’sı Rakka olacak. Çünkü bu kentte kadınlar diri diri karanlığa gömüldü. Çocuklar zehirlendi. En önemlisi de kadınların yaşadıkları. Nasıl bir acı çektiler, nasıl bir zulüm gördüler ve nasıl yaşadılar. Ardından nasıl savaşarak, kentlerini kurtarıyorlar. Bunu fırçalarla anlatmaya çalışacağım.

IŞİD’den dolayı 3 yıldır kent merkezini görmediğini de söyleyen Hesen, onların kendisine verdiği kimliği almadığını da belirtiyor.

Hesen, bugün artık kurtarıldıklarını ve yeniden hayata döndüklerini söylerken ise tekrar fırçasını eline alıyor.