Ana SayfaDünyaIrak Başbakanı açıkladı: Telafer IŞİD’den tamamen kurtarıldı

Irak Başbakanı açıkladı: Telafer IŞİD’den tamamen kurtarıldı

HABER MERKEZİ – Irak Başbakanı Haydar El Abadi, ‘Ninova antik bölgesi ve Telafer kentinin IŞİD’den tamamen kurtarıldığını’ resmi olarak duyurdu.

Irak ordusunun, Irak ile Suriye sınır bölgesinde IŞİD’in işgali altında bulunan en büyük yerleşim merkezi konumundaki Telafer’e yönelik 20 Ağustos’ta başlattığı operasyonda sona gelinmiş, ordu ‘Telafer kentinin IŞİD’den tamamen kurtarıldığını’ duyurmuştu.

Irak Başbakanı Haydar El Abadi bugün ‘Telafer’in ve Ninova antik bölgesinin tamamının IŞİD’den kurtarıldığını’ resmen açıkladı.

Abadi ayrıca Irak’ın diğer bölgelerindeki IŞİD’lilere ithafen ‘Sizin için geliyoruz. Teslim olmak ya da ölmekten başka çareniz yok’ ifadelerini kullandı.

IŞİD 2014’te işgal etmişti

Telafer, 16 Haziran 2014 tarihinde IŞİD tarafından işgal edilmişti.

Şehir, Musul’un 63 kilometre batısında yer alıyor. Daha çok Şii ve Sünni Türkmenlerin yaşadığı Telafer’de, IŞİD’in işgalinden sonra Şiilerin büyük bölümü göç etmek zorunda kalmıştı.

Savaş başlamadan haftalar önce bölgeyi terk eden şehir sakinleriyle halihazırda yardım kuruluşları ilgileniyor.

Birleşmiş Millet Mülteciler Yüksek Komiserliği Salı günü yaptığı açıklamada, şehri terk etmek zorunda kalanların üç veya dört aydır temiz su ve ekmek olmadan yaşamlarını sürdürmek zorunda kalmış olduklarını söylemişti.

Telafer operasyonunun başladığı ise 20 Ağustos’ta Irak Başbakanı Haydar El-İbadi tarafından duyurulmuştu.