Ana SayfaGüncelABD, Erdoğan’ın korumalarına yapılan 1.2 milyon dolarlık silah satışını rafa kaldırdı

ABD, Erdoğan’ın korumalarına yapılan 1.2 milyon dolarlık silah satışını rafa kaldırdı

HABER MERKEZİ – ABD, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın korumalarının kullanması için yapılan silah anlaşmasını geri çekti. Böylelikle Cumhurbaşkanlığı korumalarının kullanması için yapılan 1.2 milyon değerindeki ABD yapımı silah satışı rafa kalkmış oldu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 16 Mayıs’ta Washington ziyareti sırasında Türkiye Büyükelçiliği konutu önünde toplanan ve ellerinde “Demirtaş’a özgürlük” pankartı taşıyan protestoculara yönelik saldırıların ardından korumalar hakkında dava açılmış, Erdoğan’ın korumalarına silah satışını engelleyen yasa tasarısı senatoya verilmişti.

ABD Dişişleri Bakanlığı ise dün yaptığı açıklamada kongreye verdiği silah satış bildirisini geri çektiğini duyurdu.

Böylelikle ABD, Erdoğan’ın korumalarının kullanması için 1.2 milyon dolar değerindeki ABD yapımı yarı otomatik silahların ve mühimmatın satışını içeren anlaşmayı kaldırmış oldu.

‘Geç kalınmış bir karar, Türkiye polisine yapılan satışlar da durdurulmalı’

AP’nin haberine göre anlaşmanın geri çekilmesini değerlendiren Senatör Chris Van Hollen alınan kararın geç kalınmış olduğunu söyledi.

Van Hollen, senatör Patrick Leahy ile yaptığı ortak açıklamada, “Barışçıl bir şekilde hükümeti eleştiren Türkiye vatandaşlarının keyfi bir şekilde tutukluyor ve suistimal ediyor olmalarından ötürü polis birimine yapılan satışlarının sonlandırılması” gerektiğini savundu.

Cumhuriyetçi Dave Trott da kararı olumlu bulduğunu belirterek Erdoğan’ın hukukun üstünde olmadığı yorumunda bulundu.

Erdoğan’dan tepki

Silah satış tasarısını geri çekme kararına inanamadıklarını söyleyen Erdoğan, “Biz paramızla sizlerden silah alamazken siz niçin parasız olarak terör örgütlerine bu silahları veriyorsunuz” dedi.

Erdoğan ayrıca, “Biz bu sorularımızın cevabını bulamadığımız için stratejik ortak olarak bundan üzüntü duyuyoruz” ifadelerini kullandı.