Ana SayfaDünyaRus basını: ‘Rusya, S-400 sistemlerinin kodlarını Türkiye’ye vermeyecek’

Rus basını: ‘Rusya, S-400 sistemlerinin kodlarını Türkiye’ye vermeyecek’

HABER MERKEZİ – Rus basını, Rusya’nın, Türkiye’nin, satın alacağı S-400 hava savunma sistemlerinin iç düzeneğine erişme hakkı verilmesi yönündeki talebini geri çevirdiğini öne sürdü.

Rusya ile Türkiye’nin S-400 füze sistemlerinin sevkiyatına ilişkin kontratın imzalanmasının ardından Rus basınından yeni bir iddia geldi.

Rus haber sitesi Gazeta.ru, Rusya’nın, Türkiye’nin satın alacağı S-400 hava savunma sistemlerinin iç düzeneğine erişme hakkı verilmesi yönündeki talebini geri çevirdiğini yazdı.

Sputnik’in aktardığı habere göre Rusya ve Türkiye arasında yapılan S-400 görüşmelerine yakın olduğu belirtilen bir kaynak Gazeta.ru’ya demecinde, şunları söyledi:

S-400 sistemlerine ait elektronik kodların hepsini ve iç düzeneği onlara (Türkiye’ye) vermeyeceğiz. Anlaşmaya göre, teknik onarım ve bakım işlemlerini sadece biz yapacağız. Onlarsa bu sistemlerin içini açmayacak.

Haberde ismi belirtilmeyen kaynak ayrıca, Türkiye’ye satılacak S-400 sistemleri için, bir cismin kimliğini yani hangi ülkeye ait olduğunu belirleyen radarın da Rusya tarafından kurulacağını söyledi ve şöyle devam etti:

Türklerin S-400 sisteminin iç mekanizmalarını görme talebini yerine getirmeyeceğiz. Zira sistemlerin içerisine, bir cismin düşmana mı yoksa sizin ülkenize mi ait olduğunu gösteren Rus yapımı bir radar sistemi kurulacak. Türkler, şifreleri ve kontrolü onlara vermemizi istedi. Fakat biz bunu reddettik.

AKP Genel Başkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 12 Eylül’de yaptığı bir açıklamada, S-400 füze savunma sisteminin satın alınması konusunda imzaların atıldığını ve Türkiye’nin kapora ödemesini Moskova’ya gönderdiğini açıklamıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Askeri Teknik İşbirliği’nden sorumlu danışmanı Vladimir Kojin de Rusya ve Türkiye’nin S-400 füze sistemlerinin sevkiyatına ilişkin kontratı imzaladıklarını duyurmuştu.