Ana SayfaGüncelFilipinli gerilla Borjal’dan ‘müzakere’ yorumu: İktidar hiçbir şeyi armağan etmez, mücadeleyle alıyoruz

Filipinli gerilla Borjal’dan ‘müzakere’ yorumu: İktidar hiçbir şeyi armağan etmez, mücadeleyle alıyoruz

HABER MERKEZİ – “Kapital’den Ekim Devrimi’ne, Ekim Devrimi’nden Devrimlere” sempozyumunda konuşan Filipinler hükümeti ile Yeni Halk Ordusu arasındaki barış sürecinde yer alan gerilla Jose Danilo Borjal, “İktidar bize hiçbir şeyi armağan etmiyor, mücadelemizle almaya çalışıyoruz. Biz de ‘Barış süreci yürütülürken savaş durmaz’ diyoruz” dedi.

Filipinler hükümeti ile Yeni Halk Ordusu arasındaki barış sürecinde yer alan gerilla Jose Danilo Borjal, “Devrim sadece olanı değiştirmek değil, yenisini geliştirmektir. İktidar bize hiçbir şeyi armağan etmiyor, mücadelemizle alıyoruz” dedi.

Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK) düzenlediği “Kapital’den Ekim Devrimi’ne, Ekim Devrimi’nden Devrimlere” sempozyumu “Yeni Devrimler” konusu tartışıldı.

Yazar-akademisyen Metin Yeğin’in moderatörlüğünü yaptığı oturumun konuklarından biri de Filipinlerde gerilla hareketi olan Yeni Halk Ordusu’nda 10 yıl mücadele yürüten ve Filipinler hükümeti ile Yeni Halk Ordusu arasında başlatılan barış sürecinde yer alan Jose Danilo Borjan’dı.

“Kapital ve Ekim Devrimi, Filipinler Devrimine Etkileri” başlığında bir sunum yapan Borjan, “Reform mu ve devrim mi?” sorusunu sorarak, bütün sol partilerin bu soruya öncelikli olarak yanıt vermesi gerektiğini söyledi.

“Dünya kapitalist sistemini kötüye gidiyor ve kilitleniyor” diyen Danilo Borjan, “Kapitalizme karşı insanlar alternatif aramaya devam ediyor. Her parti siyasi iktidarı ele geçirmek ve sosyalizmi yaşatmak için doğru mücadele hattını örmek zorunda” dedi.

Filipinler’deki duruma ve Yeni Halk Ordusu’nun mücadelesine değinen Borjan, şu an parlamentoda 6 temsilcilerinin olduğunu söyledi.

Hükümetle yürüttükleri müzakerelere de değinen Danilo Borjan, barış müzakerelerinin 4 aşamalı devam ettiğini ancak tutukluların serbest bırakılmadığı için sürecin son bulduğunu kaydetti.

Borjan şunları söyledi:

İktidar bize hiçbir şeyi armağan etmiyor, mücadelemizle almaya çalışıyoruz.

Biz de ‘Barış süreci yürütülürken savaş durmaz’ diyoruz. Savaşmadan barış sürecine oturursak hiçbir şey görünür kılınmaz.