Ana SayfaYazarlarAkın OlgunKonak direnişçileri ‘sınıf’ın neresinde? – Akın Olgun

Konak direnişçileri ‘sınıf’ın neresinde? – Akın Olgun


Akın Olgun


Mahir Kılıç, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan bir temizlik işçisiydi. “İşe iade davası” açtığı için işten atıldı. Kadro talep edince kapı önüne konuldu. Şimdi 101 gündür açlık grevinde ve arkadaşlarıyla beraber seslerini duyurmaya çalışıyor.

Mahir Kılıç, “5 Ay önce işten atıldım, yaklaşık bir aylık görüşmelerimiz oldu, haklılığımızı anlatmaya çalıştık. Fakat kendisine sosyal-demokrat, sosyal-belediyeci diyen CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi bizleri sorgusuz sualsiz kapının önüne koydu. Ben de en son atılan işçilerden birisiyim. Beni farklı bir gerekçe ile attılar. 150’den fazla güvenlik kamerasının olduğu bir yerde “amirine fiili ve sözlü saldırıda bulunmak” gerekçesiyle işten attılar. Bunun neticesinde kıdemsiz ve ihbarsız işten çıkarıldım. Atıldığım maddelerden dolayı işsizlik maaşımdan faydalanamıyorum. İşe iade davası açtığım için de sigortalı bir yerde çalışamıyorum. Yani beni ve ailemi tamamen açlığın ortasına bıraktı”¹ diyerek özetliyor yaşadıklarını.

Uzun lafın kısası, işçiler kadro hakları için direniyorlar. Sosyal medya üzerinden inat ve ısrarla çağrılar yapıyor, devrimci, demokrat kamuoyuna seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Tuhaflık burada başlıyor. Devrimci, demokrat kamuoyuna çağrı kısmında yani. “Duyulmuyor” diyor işçiler.

CHP milletvekillerine yazıyorlar sosyal medya üzerinden. “Duyarlılık istediklerini” milletvekillerinin kendilerini engellediklerini, hani şu çok moda sosyal medya deyimiyle “al sana blok” diyerek kurtulmuşlar işçilerden. HDP’nin de duyarsız davrandığını yazıyorlar.

Özetle herkes yok-muş gibi yaparak, sıyrılıyor bir şeylerden.

Bu “sıyrılma” hali, “sınıf, sınıf” diye diye gezen kimi çevrelerin de başardığı bir hal. İşçiler DİSK üyesi ama ortalıkta DİSK yok ama mücadele yıllarını kutluyorlar kapalı salonlarda.

“Sınıf siyaseti” söylemini en iri cümlelerle dile getirenler hiç uğramamış, kenardan kenardan kaykılmışlar.

“Haziran Hareketi İzmir’de ulaşım zamlarını protesto için toplandı. Oysa ki biz bir mevsimi burada bitirdik. Ama bugüne kadar bu arkadaşlar yanımıza gelmedi mesela” diyor işçi Mahir.

İzmir’de sadece Haziran Hareketi yok, HDP’den tutun, Halkevlerine, TKP’den sol, sosyalist oluşumlara, derneklere kadar geniş bir yelpazede yer alan kesimler var ama gelin görün ki Konak direnişçileri “yalnızız” diyor. Her anlamda acı değil mi?

Şimdi, Meclis’te sağ el yürekte, sol yumruk havada geçit yapan “sol” milletvekilleri vardı, nerede onlar desek ve onları işçilerin direnişinden daha değerli gördüğünüz manşet kabullerinizin, niye Konak işçileri için geçerli olmadığını sorsak, ne dersiniz?

Yazılarınız da, kalemleriniz de, köşeleriniz de neden yer bulmakta zorlanıyor Mahir ve arkadaşları diye sorsak çok mu gündem dışına düşmüş oluruz?

Konak işçilerine dair bilmediğimiz bir şey var da, bizlerden mi saklıyorsunuz?

Kim bunlar?

Provokatörler mi?

İşçi değil de numara mı yapıyorlar?

CHP’yi iktidar karşısında zor duruma düşürmek için özel olarak seçilmiş ve organize edilmiş birileri mi?

İzmir’in “bekası” ve “bölünmez bütünlüğü” ile ilgili bir oyun mu var yoksa?

Yoksa CHP’nin, DİSK’in “sus payı” olarak verdiği kontenjanlarla mı ilgili sorun? Eğer böyleyse, ‘suni denge’yi uzaklarda aramaya gerek yok, zaten CHP ile gönüllü kurulmuş demektir. Devirdiğimiz kitaplar, okuduğumuz o şiirler, yazdığımız isyanlar ve kurduğumuz o cümleler işçi Mahir’i ve arkadaşlarına gelince lal oluyorsa, bir yalanı yaşıyoruz demektir.

Yok, böyle değilse, niye yalnız hakkını arayan işçiler?

Emek niye açlığa yatırmış kendini?

Mahir niye “görün bizi” diye bağırıyor?

Kılımız kıpırdasın diye ölecekse emekçiler, kendini yakmadan haber olamayacaksa haksızlık, hukuksuzluk, emek düşmanlığı, biz, bizler niye varız?

“Bu süreçte en çok üzüldüğüm şey eşimin beş aylık hamile olması. 9 yaşında bir kızım var. En çok kızımın üzülmesi beni etkiliyor. Ama biz devrimci bir aileyiz bu sorunun üstesinden de geleceğimize inanıyorum” diyor Mahir.

Peki ya “sınıf” diyen bizler?


[1] http://www.yenidemokrasi.net/