Ana SayfaDünyaEtiyopya’da ilk kez bir kadın cumhurbaşkanı seçildi

Etiyopya’da ilk kez bir kadın cumhurbaşkanı seçildi

HABER MERKEZİ – Etiyopya’da ilk kez bir kadın cumhurbaşkanı oldu. Bu göreve uzun yıllar büyükelçilik yapmış olan Sahle-Work Zewde getirildi.

Etiyopya’da cumhurbaşkanı Mulatu Teshome’nin istifasının ardından bu göreve ilk kez bir kadın getirildi.

Parlamento Diplomat Sahle-Work Zewde’yi yeni Cumhurbaşkanı olarak seçti

1995’te Anayasa’nın kabul edilmesinden bu yana Etiyopya’nın dördüncü Cumhurbaşkanı olan Zewde, Haziran ayından bu yana Birlemiş Milletler Genel Sekreteri Afrika Birliği Özel Temcilciliği görevini yürütüyordu.

Daha önce Senegal, Cibuti ve Fransa’da büyükelçi olarak görev yapan Zewde, Birleşmiş Milletler’de (BM) de yıllarca farklı pozisyonlarda görev yaptı.

Cinsiyet eşitliği vurgusu

Zewde, en başından beri cinsiyet eşitliğine yaptığı vurguyla biliniyor.

Hatta Zewde’nin, milletvekillerine hitaben yaptığı bir açıklamada, kadınlar hakkında çok konuştuklarını düşünmeleri halinde konuşmaya daha yeni başladığını söylediği belirtiliyor.

BBC muhabiri Bekele Atoma’nın aktardığına göre Zewde’nin cumhurbaşkanlığı görevine gelmesi sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlarda da olumlu karşılandı.

Atoma, birçok kullanıcının kararı “tarihi” olarak nitelediğini vurguladı.

Son olarak Zewde, parlamentoya yönelik konuşmasında, barışın yokluğunda en çok kadınların ve annelerin ızdırap çektiğini belirterek, herkese barışı savunma çağrısı yaptı.

Yeni hükümet kadınlardan oluşuyor

Etiyopya Cumhurbaşkanı resmi olarak devlet başkanı olsa da, sorumlulukları daha çok onursal ve sembolik düzeyde. Yetkiler temel olarak ülkeyi büyük zirvelerde temsil eden Başbakan’ın elinde bulunuyor.

Etiyopya Halkı Devrimci Demokratik Cephe koalisyonu Nisan ayında Abiy Ahmed’i Başbakan olarak seçmişti.

Ayrıca Abiy’in hazırladığı yeni hükümetin yarısı kadınlardan oluşuyor.