Ana SayfaGüncelGüven’in eylemi 27’nci gününde, Meclis’te de açlık grevi başladı

Güven’in eylemi 27’nci gününde, Meclis’te de açlık grevi başladı

HABER MERKEZİ – 27 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven’le dayanışma amacıyla HDP Eş Genel Başkanı Buldan dahil HDP’li 10 milletvekili Meclis’te açlık grevi eylemine başladı.

Tutuklu yargılandığı davanın Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 7 Kasım’da görülen duruşmasında “Abdullah Öcalan’a dönük tecridi protesto etmek için açlık grevine başladığını” duyuran Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in açlık grevi eylemi 27’nci gününde.

Güven’in açlık grevi devam ederken, ülkenin pek çok yerinde tutuklu HDP’li vekile destek olmak için düzenlenen eylemler de sürüyor.

Dün Mersin, Diyarbakır ve Van’da HDP milletvekilleri tarafından başlatılan üç gün süreli açlık grevi eylemlerine bugün yeni merkezler ve isimler dahil oldu.

İstanbul’da HDP’li vekillerden Hüda Kaya, Dılşad Canbaz, Ali Kenanoğlu ve Saruhan Oluç açlık grevine başladı.

HDP Sözcüsü Saruhan Oluç tarafından yapılan açıklamada, Leyla Güven’e destek amaçlı açlık grevine başlandığı belirtildi.

Meclis’te de açlık grevi başladı

Diğer yandan HDP’li 10 milletvekili de bugün haftalık grup toplantısının ardından Meclis’te iki günlük açlık grevi eylemine başladı.

Açlık grevine katılan isimler şöyle: HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı ve Ağrı Milletvekilli Berdan Öztürk ile milletvekilleri Mithat Sancar, Dilan Dirayet Taşdemir, Kemal Bülbül, Şevin Coşkun, Serpil Kemalbay, Habip Eksik, Züleyha Gülüm ve Erdal Aydemir.

Eyleme başlanmadan önce kısa bir açıklama yapan Buldan, şunları söyledi:

“Leyla Güven’in, 27 gündür Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin kaldırılması için girdiği eyleme destek olmak istiyoruz. Bu sorun sadece Leyla Güven’in sorunu değil, sadece HDP’nin de sorunu değil. Bu sorun Türkiye’nin sorunu. Türkiye halklarının gündeme alması gerekiyor. Sayın Öcalan üzerindeki tecridin tüm Türkiye halklarına yönelik olduğunu belirtmek isterim. Kürt sorunu çözülmeden hiçbir kaosun çözülmeyeceğine değinmek isterim. Sayın Öcalan 3 yıldır ağır tecrit koşullarındadır. Biz de Meclis çatısı altında, yani en çok konuşulması gereken yer olduğu için bu açlık grevini bu çatı altında başlatmış oluyoruz.”

Buldan, Güven ile ilgili Adalet Bakanlığı yetkilileri ile şu ana kadar herhangi bir görüşme gerçekleştirmedikleri bilgisini de paylaştı.

Güven’in talebi ne?

HDP Hakkari Milletvekili Güven, ne ailesi ne de avukatları ile görüşmesine izin verilen “Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılana dek açlık grevi eylemini sürdüreceğini” söylemişti.

“Tecride karşı sessiz kalınarak çözümsüzlüğü bizler de derinleştiriyoruz” diyen Güven, “Toplumsal barışın sağlanması konusunda kaybedecek zamanımız kalmadı” diyor.

Son olarak Yeni Yaşam’dan Çağdaş Kaplan’a konuşan Güven, “Öcalan’a bugün fazlasıyla ihtiyaç var. Ondan gelecek mesaj çok önemli olacak. Avukat, aile görüşlerinin olması gerekiyor. Talebim ağırlaştırılmış tecridin son bulmasıdır” demişti.