Ana SayfaEkolojiDersim 11 gündür yanıyor: Yangın bölgesine gidişler engelleniyor

Dersim 11 gündür yanıyor: Yangın bölgesine gidişler engelleniyor

HABER MERKEZİ – Dersim Hozat’ta helikopterden açılan ateş sonucu çıkan yangın 11 gündür devam ediyor. Yerleşim yerlerine çıkan yangına müdahale edilmiyor.

Dersim’in Hozat ilçesinde Amutka Karakolu’na giden zırhlı araca yapılan saldırı sonrası bölgede geçtiğimiz günlerde operasyon başlatıldı.

Operasyon sonrası Dereköy ve Gedikler köyleri kırsalı bombardımana tutuldu.

Helikopterden açılan ateş sonrası çıkan yangın 11 gündür devam ediyor.

Dün Uzunçeşme Köyü’ne kadar gelen orman yangını, bugün ise Ovacık ilçesinin Karper Köyü’ne yayılmaya başladı.

Mezopotamya Ajansı, dün yangın bölgesine gitmek isteyen yurttaşların Bilgiç Jandarma Karakolu’nca engellendiğini ve Ovacık Kaymakamı’nın ise yurttaşları tehdit ederek, “geri dönün sizin için iyi olmaz” dediğini aktardı.

Dersim Belediyesi Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu ile bir grup gazeteci yangının ulaştığı Karper Köyü’nün uzak bir noktasına gitti. Bölgede dumanların yükseldiği görülürken, Maçoğlu, yangına müdahale edilmediğini söyledi.

Maçoğlu, bugün yangın bölgesine yakın bir yerden yaptığı açıklamada yangın bölgesine gidişlerinin engellendiğini söyledi.

‘Tam 11 gün burada bir yangın var ve müdahale edilmesi gerekiyor. Ancak müdahale edilmedi, bir bölgeden araçlar gitmeye çalıştı ama kayalık olması nedeniyle müdahale edilemiyor. Dün köylülerle yaptığımız görüşme sonrasında bu bölgedeki yangının bir bombalamadan dolayı olduğu. Ancak bunu biz kendi gözümüzle görmedik. Valilik izniyle bölgeye gittik ama dün görüşmeye gitmek üzereyken yolda kaymakamlık tarafından yolumuz kesildi ve tehdit edildik. Bu yangınla ilgili bilgi almaya çalışmamız engel oldular. Bizim derdimiz Türkiye’de nerede orman yangını varsa buna müdahale edilmesi gerektiğidir. Siz de gözlerinizle görüyorsunuz, çok yazık.’

‘Buzlutepe köylüleriyle konuştuk, yangın bir kilometre yaklaşmış. Türkiye’de tüm yangınların insanların içini nasıl acıttığını biliyoruz. Bu yangına müdahaleye gittiğimizde güvenlik sebebiyle izin verilmeyeceği söylendi. Bu tür yangınlara ancak havadan müdahale olabilir. Burada bir yangına var tüm bitki ve canlıların yaşamı sonlanıyor, en az 6 kilometrelik bir alanda yangın devam ediyor. Belediye başkanı olduğumuzu söylemem rağmen engellendik, valilikle yapılan görüşmede köylere gidebileceğimizi ama güvenlik nedeniyle yangın bölgesine gidemeyeceğimiz söylendi.’

Valilik’ten açıklama

Valilik ise yaptığı yazılı açıklamada Hozat-Ovacık ilçeleri arasındaki Buzlutepe mevkiinde devam eden yangının ‘örtü yangını’ olduğunu söyledi ve Orman İşletme Müdürlüğü ve Jandarma ekiplerinin alanda olduğunu ifade etti.

İlçe Belediye itfaiyelerinin de hazırda bekletildiğini belirten Valilik, Bölgeye Hozat istikametinden ulaşım imkanı bulunmadığını, bu yüzden ekiplerin Ovacık istikametinden çalıştığını kaydetti.




Önceki Haber
Taliban geri döndü: Afganistan’ı ne bekliyor?
Sonraki Haber
Aşı karşıtı paylaşımlar yapan diş hekimi meslekten 5 ay men edildi