Ana SayfaManşet12 Eylül İstanbul ve Ankara’da protesto edildi

12 Eylül İstanbul ve Ankara’da protesto edildi

HABER MERKEZİ – İstanbul ve Ankara’da gerçekleştirilen açıklamalarda, 12 Eylül zihniyetinin hala yürürlükte olduğu belirtilerek, “12 Eylül’de bastırılamamış özgürlük talepleri hala sürüyor” denildi.

12 Eylül 1980 Askeri Darbe’nin 41. yıldönümü İstanbul ve Ankara’da protesto edildi.

İstanbul: DArbe anayasası yürürlükte

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, eski TRT Radyosu binası önünde açıklama yaptı.

Siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcilerinin katıldığı açıklamada, “12 Eylül 41 yıldır sürüyor ne darbe ne diktatörlük acil demokrasi” pankartı taşındı.

Açıklamayı yapan Şube Başkanı Gülseren Yoleri, darbe Anayasası’nın ve kurumlarının hala yürürlükte olduğunu belirterek, AKP’nin bundan faydalanarak gittikçe otoriterleştiğini söyledi.

Yoleri, darbeleri önlemek için yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı:

Darbe kurumlarını kapatmak, hak ihlallerine neden olan yasaları tüm sonuçları ile ortadan kaldırmak, darbecileri ve darbe sürecinde işlenen suçları cezalandırmak, darbe nedeniyle doğan zararların giderilmesini de kapsayacak şekilde onarıcı adaleti sağlamak, hak ve özgürlükleri evrensel ölçülerde genişletmek ve baskıdan kurtarmak, demokratik ve özgürlükleri esas alan yeni bir anayasa yapılması, demokratikleşme yanında çatışma çözümü, pozitif barışı sağlamak ve kurumsallaştırmak.

78’liler Girişimi de, darbenin yıldönümüne ilişkin Taksim’de bulunan Kazancı Yokuşu’nda açıklama yaptı.

Açıklamaya, Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Alevi Dernekleri Federasyonu (DADF), Doğu-Güneydoğu Dernekleri (DGD) Platformu ve Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) de destek verdi.

“Darbe üstüne darbe yememek için darbecilerle hesaplaşalım” pankartının açıldığı açıklamada, “Darbelere hayır” ve “Kayyumsuz demokrasi” dövizleri taşındı.

Girişim üyesi Osman Zorba, darbe dönemi uygulamalarından söz ederek, darbe zihniyetinin ve kurumlarının halen aktif olduğunu belirtti.

Darbeci zihniyetinin demokrasi, özgürlük ve barışa düşman bir zihniyet olduğunu söyleyen Zorba, 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden sonra da tek adam rejiminin böylesi bir zeminin üzerine yerleştiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından grup, yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulundu.

Ankara: Batıyor ve çirkefleşiyorlar

Devrimci 78’liler Federasyonu ise, Ankara’da Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi (ÇSM) önünde açıklama gerçekleştirdi.

Sık sık “Darbeye karşı omuz omuza ” sloganının atıldığı açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Musa Piroğlu ve Murat Çepni de katıldı.

Açıklamayı yapan Federasyon yöneticisi Füsun Esentürk, 12 Eylül 1980 darbesinin, sermaye-militarizm-tarikat ittifakının diktatörlüğü biçiminde ülkeye hakim olduğunu belirtti.

1402 sayılı Sıkıyönetim Yasası’na dayanarak 10 binlerce emekçinin işten atıldığını hatırlatan Esentürk, şunları söyledi:

Bugün aynı baskı KHK’lerle tekrarlanmaktadır. Dün Diyarbakır Cezaevi’ndeki ‘Türkçe konuş’ emri, bugün ifade özgürlüklerini büsbütün yok etmeye yönelik eylemlerle sürüp gitmektedir. Çocukları, sevdikleri öldürülen Cumartesi Anneleri’nin sesi kesilmek istenmiştir. Doğayı da rant alanları gören egemenlerin, yolsuzluk, rüşvet tezgahları ve ganimet paylaşımındaki iç çelişkilerini ibretle izliyoruz. Mahir’in Kesintisizlerde söylediği gibi ülkeyi yönetemez durumdalar. Savruldukça batıyorlar ve çirkefleşiyorlar.

Piroğlu: 12 Eylül’den öğrendiler

12 Eylül’ün daha sonra iktidara gelen partiler tarafından sürdürüldüğünü söyleyen HDP’li vekil Musa Piroğlu, “Nasıl ki 12 Eylül’e giderken Maraş, Çorum Katliamı’nı yaşadıysak, dün İzmir’de Konya’da benzer saldırıları yaşadık. Ve bir şeyi daha öğrendik 12 Eylül’de, o gün onları durdurmak için bir araya gelememiş olan bizler, bugün gelmekte olan karanlığı, zulmü durdurmak için yapılması gerekenleri biliyoruz. Ve iktidarın her türlü zorbalığına karşı, bütün ezilenleri omuz omuza mücadeleye çağırıyoruz” diye belirtti.




Önceki Haber
Bir asker yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.