Ankara’da Etlik Şehir Hastanesi’ne taşınma hazırlıkları yapılan ve bazı bölümlerin kapatıldığı Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne dair konuşan Dr. Bayazıt, “Fiili olarak Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin içi boşaltılıyor” dedi.
Esra Tokat – ANKARA
Ankara’da geçtiğimiz haftadan itibaren Onkoloji Eğitim Araştırma Hastanesi, Etlik Zübeyde Kadın Sağlığı Hastanesi, Sami Ulus Çocuk Hastanesi, Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Ulucanlar Göz Hastanesi’nin kapatılacağı iddiası önemli bir gündem haline geldi. İddiaların ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “Kapatılacak hastanemiz yok” açıklamasını yaparken Ulucanlar Göz Hastanesi geçtiğimiz günlerde kapatıldı.
Eskiden dolu olan hastane koridorları şimdi boş
Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde de edindiğimiz bilgilere göre hastalara randevu verilmezken muayene için gelen hastaların çoğu Etlik Şehir Hastanesi’ne yönlendiriliyor. Dışkapı Hastanesi’nde çalışan doktorlar ise Etlik Şehir Hastanesi’nde görevlendirilmeye başlandıkları bilgisini paylaştı. Gazete Karınca ekibi olarak gittiğimiz Ankara’nın en eski hastanelerinden olan Dışkapı Eğitim Hastanesi’nde bölümlerin bomboş olduğunu, hastanenin eskiye oranla yoğunluğunun neredeyse yok denecek kadar az kadar olduğunu görüyoruz.
‘Doktor ortada yok, randevu ortada yok’
Hastane bahçesinde doktoruyla görüşmek için bekleyen 70 yaşındaki Mithat Şeran, çocukluğundan beri bu hastaneye geldiğini belirtti ve Dışkapı Hastanesi’nde yaşananlara dair “Dışkapı Hastanesi’nde muayene olamayacağımı öğrenince Romatoloji ve Ortapedi bölümleri için Etlik Şehir Hastanesi’nden randevu almaya çalıştım ancak alamadım. 182’yi aradığımda ise Etlik Şehir Hastanesi’nde doktor tanımlanamadığını öğrendim. Bu yüzden de mecburen buraya geldim. Doktorumdan randevu almak için uğraşmaya çalışacağım. Doktor ortada yok, randevu ortada yok. Ben ne yapacağımı şaşırmış vaziyetteyim şu anda. Geldiğimden beri kamyonlar hareket ediyor, kamyonlara bir şeyler yükleniyor. İnsanlar cevap vermiyor. Burada garip bir korku var bu da beni bir hasta olarak endişelendiriyor. Çalışan bir sistemi neden bu hale getirirler anlamış değilim” dedi.
‘Hastanelerde hizmet veren hekimler yok’
Konuya ilişkin Gazete Karınca’ya konuşan Hastanemi Açın Platformu Sözcüsü Dr. Bayazıt İlhan, “Fiili olarak Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin içi boşaltılıyor. Sağlık Bakanlığı ‘kapatılacak hastanemiz yok’ dedi ancak Ulucanlar Göz Hastanesi geçtiğimiz günlerde tamamen kapatıldı. Dışkapı Hastanesi, Etlik Zübeyda Hanım Kadın Sağlığı Hastanesi ve Sami Ulus Çocuk Hastanesi’nde çalışan hekimlerin çoğu da Şehir Hastanesi’ne kaydırılıyor. Zaten bu hastanelerin geçen hafta da ‘Eğitim ve Araştırma’ statüleri kaldırıldı. Hastanelerin şu anda değerli kadrolarının büyük bir kısmı Etlik Şehir Hastanesi’ne aktarılıyor, böylece hastanelerin içi boşaltılıyor. Bu hastaneler fiilen kapatılmasa da artık burada hizmet veren hekimler yok” şeklinde konuştu.
‘Süreç söylendiği gibi değil’
Onkoloji Hastanesi konusunda ise hala bir belirsizlik olduğunu kaydeden Dr. İlhan, “Burada da meslektaşlarımızdan aldığımız bilgilere göre hekimlerin çoğu yine Etlik Şehir Hastanesi’ne aktarılması planlanıyor” dedi.
Hastanemi Açın Platformu’nun çabaları, Onkoloji Hastanesi Kapatılmasın Platformu’nun çabaları ve kamuoyunda oluşan hassasiyet nedeniyle Sağlık Bakanı tarafından bir açıklama yapıldığını düşündüklerini söyleyen Dr. İlhan, “Ne yazık ki süreç söylendiği gibi değil. Hastaneler kapatılıyor, işlevsizleştiriliyor” ifadelerini kullandı.
‘Sağlığa erişim zorlaşıyor’
Açılan hastanelere var olan hastanelerden doktorların kaydırılmasının sağlık sistemi açısından büyük sorunlar getireceğinin altını çizen Dr. İlhan, “Zaten randevu bulmak çok zordu. Ayda 3 randevu kotası da getirilince aylarca belli bölümlerden randevu alamayan hastalarımız var. Yeni hastane açıp mevcut hastaneleri korumak gerekirken, hastaların başvuracağı merkezlerin sayısını artırmak gerekirken hastane kapatmak sağlığa erişimi kolaylaştırmıyor aksine zorlaştırıyor” diye konuştu.
‘Etlik Şehir Hastanesi’nin açılışı aceleye getiriliyor’
Etlik Şehir Hastanesi’nin açılışının aceleye getirildiğinin altını çizen Dr. İlhan, “Hastane içinde çok eksik var, şu anda ameliyat yapılamıyor çünkü ameliyathaneler açık değil. Düne kadar yapılan ameliyatlar artık yapılamaz oldu Ankara’da. Hastane içinde pek çok malzeme eksiği var. Hastanenin eczanesi dahi açık değil. Hastane şu anda hazır değil, hazır olmadığı halde zorlamayla mevcut hastaneler kapatılıyor, hekimler kaydırılıyor” dedi.
Etlik Şehir Hastanesi’nin ihtiyaçları tamamlanmadan açılmasının en büyük nedenlerinden birinin hastaneler açılınca kira ödemelerinin başlaması olduğunu kaydeden Dr. İlhan, “Burada şirket açısından belli ki bir sıkışmışlık var ve biran önce hastanenin açılıp kira ödemelerinin alınması planlanıyor” ifadelerine yer verdi.
‘Fiilen ciddi bir özelleştirme ile karşı karşıyayız’
Şehir hastaneleri hakkında da konuşan Dr. İlhan, şunları dile getirdi:
Parası olan hastalar kendi gittikleri hastaneler kapanınca özel sağlık kuruluşlarından hizmet almaya yöneliyorlar. Yani fiili olarak sağlık politikaları hastaları özele yönlendirir hale geliyor. Şehir hastanesi düzeninin zaten kendisi de bir özelleştirme. Hastane içinde hizmetlerin çoğu özel şirketler tarafından veriliyor. Kamu-özel iş birliği adı altında fiilen ciddi bir özelleştirme ile karşı karşıyayız. Siz kendi hastanenizi kapatıp çürümeye tek ediyorsunuz ardından gidip bir başka binada kiracı konumuna geliyorsunuz. Hizmetlerin çoğunu da bu şirketlerden satın alıyorsunuz. Böylece sermayeye kaynak aktaran, kamuya ciddi bir borç yükü yaratan; kamu bütçesinde adeta bir kara delik oluşturan bir finansman modelini uyguluyorsunuz.
‘Kapatılan hastaneler eski gücüyle sağlık hizmeti vermeye devam etmeli’
Şu anda acil olan en önemli şeyin hastanelerin kapatılmaması olduğunu vurgulayan Dr. İlhan, “Pek çok ilde kapatılan bu hastaneler yıkıldı. Bu noktaya gelinmemesi için çabalıyoruz ve kapatılan hastanelerin biran önce açılmasını, eski gücüyle sağlık hizmeti vermeye devam etmesini talep ediyoruz. Öte yandan açılan şehir hastanelerinin de sözleşmeleri kontrol edilerek doğru bir biçimde elden geçirilmesini ve sözleşme fesih yoluna gidilmesini istiyoruz. Çünkü bu hastanelerin ihale ve yapım süreçlerinde ciddi sıkıntılar var; şeffaflık yok, sözleşmeler kamuoyuna kapalı, ödenen bedelleri bilmiyoruz, rakamlar gizleniyor. Dolayısıyla böyle bir modeli benimsememiz mümkün değil. Sağlık sistemi kamunun yararına olacak şekilde yenilenmeli. Burada iktisatçılara, hukukçulara ve siyasetçilere çok büyük bir iş düşüyor” diye konuştu.