Arapça yayın yapan basın bugün IŞİD’in Suriye ve Irak’ta artan hareketliliğini ele aldı. Şarkul Avsat gazetesi, “IŞİD, Suriye ve Irak’ta yeni bir strateji uyguluyor” yorumu yaptı. El Beyan ve El İttihad gazeteleri de Lübnan ve Libya’daki siyasi krizleri yazdı.
Şarkul Avsat gazetesi, IŞİD’in son dönemde artan hareketliliğine dikkat çekti. Gazetenin haberinde şunlar yer aldı:
IŞİD örgütü geçtiğimiz Kasım ayının sonunda liderleri Ebû El Hesen El Haşimî’nin göreve geldikten sonra öldürüldüğünü ve yeni halifelerinin adını Ebû El Hisên El Huseynî olduğunu duyurdu. IŞİD, o zamandan bu yana Suriye, Irak ve Mısır’daki saldırıları üstleniyor.
IŞİD, 2017’de Irak’ın Musul şehrinin kontrolünü kaybettikten sonra farklı saldırılar düzenleyerek bazı yerlere el koydu. Ebubekir Bağdadi ve Ebû El Hesen El Haşimî’den sonra örgütün yöneticiliğini Ebû El Hisên El Huseynî yürütüyor.
Geçtiğimiz son 10 günde IŞİD Rakka’da güvenlik merkezlerini hedef aldı. Bu saldırı Suriye Demokratik Güçleri tarafından boşa çıkarıldı. Diğer yandan Irak’ın Kerkük şehrinde de polis güçlerini hedef aldı. Mısır’da kontrol noktasına dönük saldırıyı da yine IŞİD üstlendi.
SOHR, IŞİD’e Karşı Uluslararası Koalisyon’un ise Pazartesi günü Suriye’nin doğusundaki hava harekatı düzenlediğini ve Dêrazor kırsalında bir IŞİD üyesinin öldürüldüğünü duyurdu.
Aşırılık yanlısı gruplar araştırmacısı Amr Ebdulmonim, bu saldırıların düzenlenmesi için merkezi emirlerin olduğunu, IŞİD’in ise operasyonlarıyla hükümet ve Uluslararası Koalisyon ile El Kaide’yi muhatap almak istediğini söyledi.
Ebdulmonim, IŞİD’in kesinlikle gücünü sürdürmek, saldırılarla karşıtlarına darbe vurmak ve El Kaide’ye gücünü göstermek istediğini kaydetti. Öte yandan aynı şekilde dünyaya gücünü göstermek için de Avrupa’da harekete geçebileceğini belirtti.
Güvenlik davaları uzmanı Mihemed Fewzî ise IŞİD’in Suriye ve Irak gibi bölgelerdeki stratejisinin artık farklı bir boyuta geldiğini, yeni stratejinin ordu ve güvenlik güçlerini zayıflamak olduğunu ifade etti.
El Beyan: Lübnan 2023’te çözüm ve yıkım arasında
2023’te Lübnan’ı bekleyen olası gelişmelere değinen El Beyan gazetesi şunları yazdı:
Lübnanlıların 2023’ten umudu krizleri aşmak. Son yaşadığı trajediler ise Selata kıyılarında bir geminin bozulmasıydı. Deniz güçleri mahsur kalanları kurtarmak için yürüttüğü çalışmada Suriyeli bir kadın ve çocuğu hariç 232 kişiyi boğulmaktan kurtardı. Diğer bir olay ise Beyrut Havaalanı’na dönük silahlı saldırı. Her iki olay Lübnan devletinin zayıflığını ve yıkılan kurumlarının karanlık tablosunu gösteriyor.
Ülkede şu ana kadar yeni bir cumhurbaşkanı seçilmedi. Dahası ekonomik çöküş ve yönetimlerin yenilgisi devam etti. Yeni yılda ise siyasi krizlerin derinleşeceği endişeleri hakim” aktarımında bulundu.
El İttihat: Libya’da siyasi kriz devam ediyor
Bugünkü sayısında Libya’ya yer veren El İttihad gazetesinin haberinde şunlar yer aldı:
Libya Devlet Yüksek Konseyi, ülkenin doğusunda bulunan Tobruk kentindeki Temsilciler Meclisi (TM) ile üç hafta aradan sonra yeniden diyalog başlatılmasına karar verdi.
Adını vermek istemeyen bir konsey üyesi, Yüksek Konsey’in Trablus’taki toplantısında parlamentoda diyaloğun tüm boyutlarda yeniden başlamasına karar verdiğini söyledi.
Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Mişri, 7 Aralık’ta, Bingazi’de bir Anayasa Mahkemesi kurulmasına ilişkin kanun iptal edilene kadar TM Başkanı Salih’le iletişimi ve aralarındaki ortak komisyonların çalışmalarını askıya aldığını duyurmuştu.
Bunun üzerine Salih ve Mişri’nin 23 Aralık’ta yayımladığı ortak yazılı açıklamada, TM’nin Bingazi’de Anayasa Mahkemesi kurma kararından geri adım attığı duyurulmuştu.
Öte yandan Libya Başkanlık Konseyi ise 29 Aralık’ta yaptığı açıklamayla Salih ve Mişri’yi ülkedeki siyasi krizi çözmek için 11 Ocak’ta ülkenin güneybatısındaki Gadamis kentinde bir araya gelmeye çağırmıştı.