HABER MERKEZİ – 199 günlük açlık grevi eyleminin ardından 40 gündür ölüm orucunda olan Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek tutuklu olduğu cezaevinden gönderdiği mektupta, “Kimseden hak dilenmiyoruz, adaleti söke söke alacağız diyoruz” dedi ve 14 Şubat’ta yapılacak duruşmaya katılım çağrısında bulundu.
Grup Yorum üyelerinin açlık grevini ölüm orucuna dönüştürdükleri eylemleri devam ediyor.
Açlık grevini 213’üncü gününde ölüm orucuna dönüştüren Helin Bölek’in eylemi 237’nci gününde.
Tutuklu bulunduğu Silivri 9 No’lu Kapalı Cezaevi’nde açlık grevi eylemini 199’uncu gününde ölüm orucuna çeviren İbrahim Gökçek’in eylemi ise 239. gününde.
Gökçek, eylemi ve sağlık durumuna ilişkin avukatları aracılığıyla bir mektup gönderdi.
12 gün önce kaleme alınan mektupta, “adalet ve özgürlük istiyorum” diyen Gökçek, 14 Şubat’ta yapılacak duruşmaya katılım çağrısı yaptı.
‘Kimseden hak dilenmiyoruz, adaleti söke söke alacağız’
Mezopotamya Ajansı’nda yer alan mektupta, yaşadıklarını anlatan bir kitap yazmaya başladığını da belirten Gökçek’in mektubunun tamamı şöyle:
“Sevgili dostlar merhaba. Zorlu ve aynı zamanda direniş dolu bir süreçten geçiyoruz. Ocak ayını da bitirdik, 2020’den de bir ay geçti gitti. Bugün itibariyle de ölüm orucunda 227’nci gündeyim. Nasıl gidiyor diye soracak olursanız, ‘gayet iyi’ derim.
Sağlığımı merak ediyorsunuzdur, doğru zayıflıyorum, 46 kiloyum. Tabii ki normal insanlar gibi olamıyorum, daha çok dikkat edecek-dinlenecek bu durumun yaratacağı sorunların ortaya çıkmasını engellemeye çalışıyorum. Helin’i takip ediyorsunuzdur, kimi zaman onun yaşadığı gibi ayaklarımda yanma oluyor. Özellikle geceleri bu biraz uykusuzluk yaşamama sebep oluyor ama ciddi bir sorun yok şimdilik. Ayaktayım ve dikkat ediyorum kendime, bol bol dinleniyorum. Sizler için de sağlığımı olabildiğince kontrol altında tutmaya çalışıyorum. Diyorum ki beynimin içi sağlam olduktan sonra gerisi dert değil. Öyle ki ben ölüm orucundayım ve sağlıktan öte bir şeyler: ‘adalet ve özgürlük’ istiyorum!
Sevgili sanatçı, aydın, gazeteci, doktor, mühendis dostlarım, arkadaşlarım, büyüklerim, üstatlarım. Yoğun alakanızı, çabalarınızı takip ediyorum. Hepinize yürek dolusu teşekkür ediyorum. Kısa da olsa yazmak, yorgunluğunuza merhem olmak istedim, umarım olurum.
İnanın başaracağız, Ben inanıyorum hem de çok inanıyorum. Bu umut ve inançla direniyorum ve sonuna kadar direneceğim. AKP faşizmine asla teslim olmayacağım. Yaşamımızı anlatacak bir kitap hazırlığındayız, ben anlatıyorum arkadaşlar yazıyor, yakında bitecek. Orada anlattıklarım, asıl olarak 2000 yılında üniversite ve aralıksız süren, halk sanatçılığına ve bugünlere uzanan devrimci faaliyetlerim.
20 yıl AKP’ye ve faşizme karşı mücadele etmişim. Onur duyarım bu 20 yıldan. Ne yaptıysam inşalar, halkım ve ülkem için yaptım. Ne benim, ne Grup Yorum’un tarihine tek bir leke süremezler. Pir Sultan, Dadaloğlu, Mahsuni, Yılmaz Güney, Ruhi Su, Nazım Hikmet… Nicelerinden ne öğrendiysek onları hayata geçirdik. Bu onurlu tarihe asla ihanet etmedik. Sanat ve siyaset, hep iç içe ve bunu biz belirlemiyoruz. Gerçek bir sanatçı ülkesinin ve halkının yaşadıklarına sırt çevirmez, hem sanatını yapar hem de onun için kavgaya girer, hem de en içine. Bunun için faşizm bizi suçlayamaz asla, yargılayamaz. Çok meşruyuz biz, güçlüyüz. Tarihin ve halkların karşısında ‘olması gerektiği yerde, olması gerektiği gibiyim’ diyorum. Bunları siz de bilin dedim, biliyorsunuz zaten ama ben yine de duyulsun istedim bir kez daha.
Uzattım mı? Bitireyim. Haydi diyorum, biraz daha yüklenelim biraz daha asılalım. 14 Şubat’ta ilk mahkememiz görülecek, tetikçi İstanbul 37’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde… Biz son sözümüzü baştan söyledik, içimiz rahat bizim, bizim. Bugün hukuka uygun olan tek şey, taleplerimizin karşılanmasıdır. Kimseden hak dilenmiyoruz, adaleti söke söke alacağız diyoruz.
Hepinizi mahkemeye bekliyorum, kalabalık bir şekilde. Ben mutlaka gelmeye çalışacağım, özel sağlık sorunum çıkmazsa o gün. Yüzlercenizi mahkeme salonunda görmek beni çok mutlu edecek.”
Talepler
Grup Yorum üyelerinin talepleri şöyle:
- Grubun çalışmalarını yürüttüğü İdil Kültür Merkezi basılmasın.
- Grup Yorum üyeleri “arananlar” listelerinden çıkarılsın.
- Konser yasakları kaldırılsın.
- Grup Yorum üyeleri haklarında açılan davalar düşürülsün.
- Tutuklu müzisyenler serbest bırakılsın.