“Bahçeli sonrası MHP lideri olarak görülen birkaç isimden biri olduğu” iddia edilen eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş cinayetine ilişkin şu ana kadar bilinenleri ve kimi açıklamaları derledik.
Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Ateş, 30 Aralık 2022 tarihinde Ankara’da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.
38 yaşındaki Ateş, arkadaşı Selman Bozkurt ile Çankaya ilçesine bağlı Kızılırmak mahallesinde bir binadan çıktıkları sırada silahlı saldırıya uğradı.
Saldırıda Sinan Ateş bacaklarına ve başına isabet eden kurşunla ağır yaralanırken, Selman Bozkurt ise omzundan yara aldı. Ateş kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.
Ankara Valiliği, Sinan Ateş cinayetine ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında, 3 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.
Valilikten yapılan açıklamada, “Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş cinayeti faillerinden olduğu değerlendirilen 1 kişi ve olaya karışan 2 kişi olmak üzere 3 kişi gözaltına alınmıştır. Olayla ilgili diğer kişi ve faillerin yakalanmasına yönelik çalışmalar devam ettirilmektedir” ifadelerine yer verildi.
‘Bahçeli sonrası MHP lideri olarak düşünülen birkaç isimden biriydi’
Sinan Ateş’i öldürenlerin “kimliklerini öğrendiğini” ileri süren Yeniçağ yazarı Yavuz Selim Demirağ, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
Sinan Ateş suikastı siyasi cinayettir. Azmettirenler kriminal çeteyi taşeron olarak kullanmıştır. Bunu Adli vaka diye yutturmaya kalkışabilirler. Polisin üzerinde yoğun baskı iddialarını ciddiye almalıyız. Bir dönem Türkmen Dağı’na giden daha sonra İstanbul-Maltepe-Gülsuyu’nda çeteleşen bir ekip var. Başlarında ‘Dado’ isimli biri var. Doğukan Yardak… Yurt dışında firari. Polisin elinde bir Dado daha var. Muhtemelen ördek.
Sinan Ateş’in ülkücü camiada sevilen biri olduğunu belirten Demirağ ayrıca, Halk TV’ye yaptığı açıklamalarda Ateş’in Devlet Bahçeli sonrası MHP lideri olarak görülen birkaç isimden biri olduğunu söyledi.
Gazeteci Uludağ: Tetikçiler İstanbul’dan geldi
Gazeteci Alican Uludağ ise Sinan Ateş cinayeti hakkında yürütülen soruşturmaya ilişkin bazı bilgiler paylaştı.
Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Uludağ, gözaltı sayısının 5’e çıktığını, cinayette Eray Özyağcı ve Doğukan Çep isimlerinin öne çıktığını, tetiği çektiği öne sürülen Özyağcı’nın henüz yakalanamadığını, motosikleti kullanan Doğukan Çep’in ise gözaltında olduğunu söyledi.
Uludağ devamında şunları yazdı:
Bu kapsamda eski Ülkü Ocakları Maltepe Şube yöneticisi Ufuk Köktürk gözaltına alındı. Köktürk’ün evinde 1 adet tabanca ve bu silaha ait 2 adet şarjör ve 23 adet fişek ele geçirildi. M.Y. adlı şüpheli ise aranıyor.
Ufuk Köktürk’ün adı ‘MHP İstanbul İl Yönetim Kurulu’ listesinde geçiyor. Ancak yönetimdeki görevine ilişkin ayrıntılı bilgi yok. Köktürk’ün olaydaki rolüne ilişkin de henüz teyitli bilgi bulunmuyor. Olay, MHP teşkilatı içinde başka yöneticilere uzanır mı, şimdilik bilinmiyor.
Cenazeye kimler katıldı?
Sinan Ateş’in cenazesi 31 Aralık Cumartesi günü Bursa’ya getirildi. Ardından kalabalık bir güruhun katılımıyla tekbir getirilerek cenaze, Ulu Cami’ye götürüldü.
Cenaze törenine, Sinan Ateş’in ailesi ve yakınlarının yanı sıra AKP Bursa Milletvekili Refik Özen, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ve Bursa İl Başkanı Selçuk Türkoğlu ile çok sayıda kişi katıldı. Ateş’in cenazesi, Emir Sultan Mezarlığı’na götürülerek defnedildi.
Sinan Ateş’in eşinden açıklama
Bu arada, Sinan Ateş’in silahlı saldırıda öldürülmesinin ardından sosyal medyada öne sürülen çeşitli iddialar üzerine eşi Ayşe Ateş’ten açıklama geldi.
Sosyal medya hesabından açıklama yapan Ayşe Ateş, “Sosyal medya bir hüküm yeri değildir. Devletimiz, suçluları tespit edecek ve gereken cezayı verecek büyüklüktedir” dedi. Ateş’in açıklamasının tamamı şöyle:
Ankara’da düzenlenen hain suikast sonucu şehit düşen eşim Sinan Ateş’in cenazesi için yakından, uzaktan gelerek acımızı paylaşan, taziyelerini ileten herkese ailemiz adına teşekkür ediyorum. Eşimin şehit edilmesinden bugüne gerek sosyal medyada gerekse bazı internet sitelerinde yer alan katil arayışlarının, hedef göstermelerin kimseye bir faydası yoktur. Sosyal medya bir hüküm yeri değildir.
Devletimiz, suçluları tespit edecek ve gereken cezayı verecek büyüklüktedir. Her şeyden önemlisi Allah, en büyük adalet ve hüküm sahibidir. Acımızı bir siyasi malzeme haline getirmek, acımız üzerinden siyasi hesaplaşma yapmak isteyenlerden istirhamımız, ellerini vicdanlarına koymaları, acımıza saygı duymalarıdır. Şu anda tek bir gerçek vardır: Sinan Ateş, hain bir suikaste kurban gitmiş Ülkücü şehittir. Onun manevi hatırasına saygı göstermek isteyen herkesten tek beklentimiz duadır.
Siyasilerden başsağlığı mesajları
Öte yandan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş için başsağlığı diledi.
Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden, Ülkü Ocakları Eski Genel Başkanı Sinan Ateş’e Allah’tan rahmet, ailesine, dostlarına başsağlığı diliyorum. Devlet, bu cinayeti tümüyle aydınlatmalıdır. Sokakları karıştırmak isteyenlerin oyunlarına düşülmemelidir” ifadelerini kullandı.
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da “Ülkü Ocakları Eski Genel Başkanı Sinan Ateş’in uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybettiğini büyük bir üzüntü ve endişeyle öğrendim. Sinan Ateş’e Allah’tan rahmet, ailesine ve camiasına sabır ve başsağlığı diliyor; saldırının tüm yönleriyle aydınlatılmasını temenni ediyorum” dedi.
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da sosyal medya hesabından Ateş için taziye mesajı yayımladı: “İktidarın sorumluluğu, burnunun dibinde güpegündüz işlenen bu cinayeti, kuşkuya yer bırakmadan, her yönden aydınlatmaktır.”
Eski MHP’li Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu milletvekili Cemal Enginyurt ise “Ülkü Ocakları Eski Genel Başkanı Sinan Ateş kardeşim, Hain ve kahpece bir pusuyla şehit edilmiştir. Katillerin Allah belasını versin. Ruhu şad, Mekanı Cennet olsun inşallah” açıklamasında bulundu.
MHP ve Ülkü Ocakları taziye mesajı yayımlamadı
Ateş’in ölümüyle Türkiye’de 12 Eylül 1980 sonrası ilk kez Ülkü Ocakları Genel Başkanlığı yapmış bir isim silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.
Sinan Ateş cinayeti sonrası Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Ülkü Ocakları’ndan herhangi bir taziye mesajı gelmemesi dikkat çekti.
2019 yılında Ülkü Ocakları Genel Başkanı olan Sinan Ateş, İYİ Parti’nin kuruluş sürecinde MHP yönetiminden yana tavır almış ve partiden ayrılanları eleştirmişti.
Ateş, 2020 yılında MHP lideri Devlet Bahçeli’nin isteği ile genel başkanlık görevinden ayrılmış ve istifasını Twitter’dan şu sözlerle duyurmuştu:
Ülkü Ocakları Genel Başkanlığı, ömür boyu taşıyacağım en kutsal unvan olacaktır. Ülküdaşlarım haklarını helal etsinler. Bu can bu bedende oldukça Liderim Sayın Devlet Bahçeli’nin ve davamın emrinde olacağım.
Kulislerde ise Ateş’in yaşadığı görüş ayrılıkları sonucu görevi bırakmak zorunda kaldığı konuşulmuştu.
Sinan Ateş’in İYİ Partili ülkücülerle fotoğraf çektirdiği yönünde haberler çıkmış, bu haberlerle ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Ateş, MHP’lilere “itibar suikastı” olduğunu belirterek “Bizim tavrımız da duruşumuz da nettir. Yetiştiğimiz Ocak Ülkü Ocakları, partimiz MHP’dir” demişti.
Sinan Ateş kimdir?
1984 yılında Balıkesir’in Dursunbey ilçesinde doğan Sinan Ateş, ilkokul, ortaokul ve liseyi Bursa’da okudu.
Lisans eğitimini 2002-2006 yılları arasında Gazi Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümünde, yüksek lisans eğitimini ise 2007-2009 yılları arasında Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nde tamamladı.
2010-2018 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü’nde doktora yaptı.
Ateş, 2000-2002 yılları arasında Bursa Ülkü Ocakları’nda ‘Lise Başkanlığı’ yaptı. 2002-2006 yılları arasında ise Ülkü Ocakları Ankara ve genel merkez yönetimlerinde yer aldı.
Sinan Ateş, 2020 yılında Ülkü Ocakları Genel Başkanlığı görevinden ayrıldı.