Ana SayfaDünya‘Fırat’ın Gazabı’nın komutanı Ehmed: Kadın, Rakkalı, öğretmen ve savaşçı

‘Fırat’ın Gazabı’nın komutanı Ehmed: Kadın, Rakkalı, öğretmen ve savaşçı

HABER MERKEZİ – Dünya merakla beklenen Rakka’nın IŞİD’den kurtarılmasına yönelik operasyonunun başladığını ilk ondan duydu. DSG adına ‘Fırat’ın Gazabı’ operasyonunun başladığını duyurarak Rakkalı kadınlara ‘özgürlük’ sözü verdi. Peki kim bu kadın komutan?

2014 yılında IŞİD tarafından ‘başkent’ ilan edilen Rakka’nın IŞİD’den kurtarılması için operasyonun ne zaman başlayacağı merakla bekleniyordu.

5 Kasım günü Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Suriye’nin Rojava bölgesinde yaptığı açıklamayla Rakka’yı IŞİD’den kurtarmak için ‘Fırat’ın Gazabı’ adıyla operasyon başlattıklarını duyurdu.

Basın açıklamasını ise bir kadın komutan yapıyordu. Peki Demokratik Suriye Güçlerinin bu kadın komutanı kimdi?

Fırat’ın Gazabı Operasyonu sözcüsü Cihan Şex Ehmed aslında kendi topraklarının ve kendi topraklarındaki ‘kız kardeşlerinin’ özgürlüğünü muştuluyordu.

Rakkalı çocukların öğretmeni

ehmed

Ehmed, 1981 yılında Rakka’da bir Kürt ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.

Arapların Hristiyanların ve Kürtlerin birlikte yaşadığı bir mahallede büyüdü.

İlkokulu Hewari Bomdi Okulu’nda, ortaokulu Ebi Elaa El-Mairî Okulu’nda, liseyi Finun Cemile Lisesi’nde okuyan  Ehmed,  Finun Cemile Enstitüsü’nde çocuk gelişim bölümünden mezun oldu.

Ehmed üniversitenin ardından yıllarca Rakkalı çocuklara öğretmenlik yaptı.

Suriye’de iç savaşın başlamasının ardından Ehmed de bir çok Rakkalı kadın gibi IŞİD karanlığına teslim olmamak için direnişi seçti.

Kadınların eylemiyle kurtarıldı

Daha sonra IŞİD’e karşı mücadele veren YPJ’ye katılan Ehmed, savaş sırasında Rojava’nın Serekaniye kentinde yaralandı.

Bir süre Serekaniye’de tedavi gören Ehmed, uzun süren tedavisini doğduğu topraklardan tamamlamak için o dönem rejim kontrolünde olan Rakka’nın yolunu tuttu.

Fakat karışıklıklardan dolayı Cizir’e geçmek üzere tekrar Serekaniye’ye doğru dönmeye çalıştığı sırada Artêşa Azad tarafından yakalanarak tutuklandı.

Ehmed tutuklu bulunduğu dönem kadın savaşçılardan oluşan YPJ güçlerinin düzenlediği bir eylem sonrası kurtarıldı.

DSG’nin kuruluş sürecinde yer aldı

Demokratik Suriye Güçleri’nin kuruluş sürecinde de yer alan Cîhan Şêx Ehmed, 5 Kasım’da ilan Fırat’ın Gazabı Rakka’yı Özgürleştirme Hamlesi Eylem Odası Resmi Sözcüsü olarak görev alıyor.

‘Rakkalı kadınların intikamını alacağız’

Ehmed, operasyonun başlamasının ardından basına verdiği demeçlerde de özgürlük sözünü ise kendisi gibi Rakkalı kadınlara veriyor.

Rakka kalbi ve biz DAİŞ’i kalbinden vuracağız. Bölge üzerindeki tüm katliam ve zulümlerini orada örgütlüyor. En önemlisi de Rakka kadın köleliğinin ve kadınların satılmasının merkezi konumuna getirildi. Biz burayı özgürleştireceğiz ve kadınların intikamını çetelerden alacağız.