Ana SayfaGüncelLeonard Cohen hayatını kaybetti

Leonard Cohen hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ – Yazar, şair, söz yazarı ve müzisyen Leonard Cohen,hayatını kaybetti. Cohen, 82 yaşında yeni albümü ‘You Want It Darker’ı yayınlamıştı.

1956’dan bu yana süren aktif sanat hayatına onlarca eser sığdıran Kanadalı ünlü yazar, şair, söz yazarı ve müzisyen Leonard Cohen, yaşamını yitirdi.

Los Angeles’taki evinde yaşamını yitiren 82 yaşındaki Cohen’in ölüm nedeni henüz açıklanmadı.

Oğlu Adam Cohen, müzik dergisi Rolling Stone’a yaptığı yazılı açıklamada, “Babam, Los Angeles’teki evinde, hissettiği herşeyi tamamlamış olmanın huzuru içinde yaşamını yitirdi” dedi.

Cohen’in Facebook hesabından yapılan açıklamada ise “Derin bir üzüntü ile efsanevi şair, besteci ve sanatçı Cohen’in yaşamını yitirdiğini bildiririz. Müzik dünyasının en saygıdeğer ve üretken sanatçılarından birini kaybettik” denildi.

Sony Müzik Kanada’nın Facebook sayfasında yapılan açıklamada da, “Efsanevi şair, söz yazarı ve sanatçımızın vefat ettiğini derin üzüntüyle bildiriyoruz. Müziğin en saygın ve üretken bireyini kaybettik.” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada ayrıca, Cohen için daha sonra Los Angeles’ta bir anma töreni düzenleneceği bildirildi.

Leonard Cohen kimdir?

cohen1Kanada’nın Quebec bölgesindeki Montreal kentinde, 1934 yılında Polonya-Litvanya kökenli Yahudi ailesinin çocuğu olarak doğan ve tam adı Leonard Norman Cohen olan sanatçı, ilk şiir kitabını 1956’da yayımladı.

İspanyol şair ve yazar Federico Garcia Lorca’nın teşvikiyle şiir yazmaya da başlayan ve yazar, şair, söz yazarı ve müzisyen kimlikleriyle tanınan Leonard Norman Cohen, ilk romanını ise 1963’te yayımladı.

Cohen, 1960’larda ağırlıklı olarak şiir ve roman yazıp münzevi bir hayat yaşadı. Yunan adası Hydra’ya taşınan ve “Hitler’in Çiçekleri” (1964), “Gözde Oyun” (1963), “Görkemli Kaybedenler” (1963) kitaplarını yayımlayan Cohen, 1970’lerde pop, kabare ve dünya müziği üzerine çalışmalar yaptı.

Leonard Cohen, 1980’li yıllardan itibaren ise bas bariton tonda şarkılar söyleyerek, aşk, din, cinsellik ve yalnızlığı konu edindi.

Cohen, 1967’de Vietnam Savaşı karşıtı konserlerde sahnelere çıktı.

İsrail’de 2009’da konser vermesi nedeniyle Filistinlilerin tepkisini çeken Cohen’in Ramallah’ta konser talebi kabul edilmedi.

Yaklaşık 60 yıllık bir müzik kariyerine sahip olan Cohen, 82 yaşında yeni albümünü yayınlamıştı.

 

Cohen’in son albümü ve 14. stüdyo albümü olan ‘You Want It Darker’ı geçen ay çıkarmıştı.

Modern müziğe önemli bir katkı olarak görülen ve toplam 9 şarkıdan oluşan albümden yayınlanan ilk şarkı ise, albümle aynı adı taşıyan ‘You Want It Darker’ oldu.