Ana SayfaDünyaRusya’da aile içi şiddeti suç olmaktan çıkarıldı

Rusya’da aile içi şiddeti suç olmaktan çıkarıldı

HABER MERKEZİ – Rusya’da aile içi şiddetin suç kapsamından çıkarılmasını öngören yasa tasarısı kabul edildi. Buna göre bu durumda aile fertlerine veya aile yakınlarına uygulanan darp idari ihlal olarak kabul edilecek.

Rusya Devlet Duması tarafından onaylanan yasa tasarısı, aile içi şiddetinin suç kapsamından çıkarılmasını öngörüyor. Bu durumda aile fertlerine veya aile yakınlarına uygulanan darp idari ihlal olarak kabul edilecek, cezai sorumluluk kapsamında değerlendirilmeyecek.

Yasa tasarısına göre, aile fertlerine karşı uygulanan ve sonuç doğurmayan şiddet için 360 saate kadar zorunlu hizmet, bir seneye kadar kamu yararına çalışma cezası veya altı aya kadar idari gözaltı cezası verilecek. Öte yandan yasa tasarısında eklenen açıklama notunda tekrarlanan şiddet vakalarının ceza hukukuna göre cezalandırılacağı kaydedildi.

‘Aile içi eşitliğe karşı’

Bir Rus milletvekili yasadaki bu değişikliğin “Tartışmalı ve aile içi eşitliğe karşı” olduğunu söylerken, “Ailede atılan bir tokat için iki yıl hapis cezası alabilirsiniz, ama sokakta birisini döverseniz sadece 40 bin ruble (615 dolar) para cezası. Bu durum kabul edilemez. Ceza hukukunu düzeltmeliyiz ve bu absürt durumları kaldırmalıyız” şeklinde yorumladı.

Daha önce 4 Haziran tarihinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, sağlığa zarar vermeyen darp ve tazminat ödememe suçlarını idari ihlal olarak kabul eden yasayı imzalamıştı. Bununla birlikte aile fertlerine karşı uygulanan darp için cezai sorumluluk öngörülmesi devam ediyordu.