Ana SayfaGüncelReferandum öncesi Yüksekova: ‘Eli silahlı askerler köylerimizi boşaltmamızı istiyor’

Referandum öncesi Yüksekova: ‘Eli silahlı askerler köylerimizi boşaltmamızı istiyor’

HABER MERKEZİ – Askerlerin Yüksekova’daki Kısıklı ile Serindere köylerinin boşaltılması için köylülere baskı yaptığı iddia ediliyor.

Askeri hareketliliğin sürdüğü Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde bulunan köylere baskın düzenleyen askerlerin köylülerin göç etmesini istediği iddia ediliyor.

Konuyla ilgili dihaber’de yer alan habere göre hedefte ilçedeki Kısıklı ile Serindere köyleri var.

dihaber’e konuşan Yüksekova’ya 8 kilometre uzaklıkta bulanan Kısıklı köyü sakinlerinden Nazmi Özdemir, bine yakın oyu olan köyün her seçim dönemi hedef haline geldiğini söylerken, son durumla ilgili şunları aktarıyor:

Bizim köy yıllardır süren baskılara rağmen hiçbir zaman geri adım atmamıştır. Bundan dolayı artarak devam eden bir baskı var üzerimizde. Korucu olmamız yönünden bize teklifler sunuyorlar. 90’larda bizim zorla korucu olmamızı istiyorlardı şimdi de öyle. Ama biz o zaman da kabul etmedik şimdi de kabul etmeyeceğiz. Bize yapılan korucu dayatması bizim aklımız ile alay etmektir. Nasıl bizden korucu olmamızı isterler?

Serindere köyünde yaşayan Ali Ergüler ise 3 kez kaymakamlığa çağrıldığını belirterek, şunları anlatıyor:

Ne zaman gitsem bize köyü boşalmamızı söylüyorlar. Köyümüz operasyon bölgesinde bulunuyormuş. Biz yıllardır bu köyde yaşıyoruz. Sürekli operasyonlar var o zaman da köyümüzden çıkmadık şimdi de çıkmayız. Köy boşaltmaları bu dönemde yine hortlamış durumda. 90’larda bu halkın çektiği yetmiyormuş gibi aradan geçen 27 yılda değişen bir şey yok. Yine kapımızda köyümüzü boşaltmamızı isteyen elli silahlı askerler var.

Kaymakamlığın köyleri için “İkinci Kandil” benzetmesi yaptığını öne süren Ergüler, bölgeye gelen askerlerin de köyün boşaltılmaması durumunda zor kullanılacağı tehdidinde bulunduğunu iddia ediyor:

Vallah bizi öldürseler biz köyümüzden ayrılmayız. Bizim gidecek başka yerimiz yok. Geveri yıktılar şimdi de sıra köylere geldi. Bizim ilçemize de köyümüze de tahammülleri yok. Kürdün ilçesine, köyüne ve dağına tahammülleri yok. Ama bizim de toprağımızı terk etme gibi bir düşüncemiz yok ve asla da olamaz.