Ana SayfaDünyaYine domates hariç: Rusya Türkiye’ye yönelik kısıtlamaları ‘kısmen’ kaldırdı

Yine domates hariç: Rusya Türkiye’ye yönelik kısıtlamaları ‘kısmen’ kaldırdı

HABER MERKEZİ – Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye’ye yönelik bazı ekonomik kısıtlamaların kaldırılmasını öngören kararnameyi imzaladı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ‘domates krizi’nin sürdüğüne işaret ederek kararnamenin domatesi kapsamadığını belirtti.

Türkiye-Rusya arasındaki bazı ekonomik kısıtlamalar ‘kısmen’ kaldırıldı.

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye’de Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından Türkiye’ye yönelik uygulamaya koyulan bazı ekonomik kısıtlamaların kaldırılmasına ilişkin kararnameyi imzaladı.

Sputnik‘in haberine göre kararname, vizesiz olarak Rusya’ya seyahat edebilecek Türkiye vatandaşlarının kapsamında genişlemeyi de içeriyor.

Kararnameye göre uçak mürettebatında yer alan Türkiye vatandaşları, Rusya’ya kısa süreli iş seyahati için giriş yapacak hizmet pasaportu sahibi Türkiye vatandaşları, Rusya’daki Türk diplomatik temsilciliklerine atanan Türkiye vatandaşları vizesiz olarak Rusya’ya giriş yapabilecek.

Rusya vatandaşlarına da benzer yaklaşımda bulunulması koşuluyla hizmet pasaportu sahibi Türkiye vatandaşlarının aileleri de Rusya’ya vizesiz seyahat edebilecek.

Bu doğrultuda Putin, Rusya Dışişleri Bakanlığı’na, Ankara ve Moskova arasındaki 12 Mayıs 2010 tarihli vizelerin kaldırılmasına ilişkin anlaşmanın kısmen yeniden uygulamaya koyulduğunu Türkiye makamlarına tebliğ etme talimatı verdi.

Putin’in Rusya Hükümeti’ne de faaliyetlerini kararname çerçevesinde yürütmeleri talimatını verdiği belirtildi.

Kararname, resmi olarak yayınlandıktan sonra yürürlüğe girecek.

‘Domates krizi’ sürüyor

Gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulunan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Putin’in Erdoğan ile Soçi’de vardığı anlaşmaları resmiyete döktüğünü ifade etti.

Ancak Peskov, ‘domates krizi’nin sürdüğüne işaret ederek kararnamenin domatesi kapsamadığını belirtti.

Ne olmuştu?

Türkiye’nin Suriye’de Rus uçağını düşürmesinin ardından Rusya tarafından bazı Türk mallarına ilişkin getirilen kısıtlamaların kaldırılması için taraflar 22 Mayıs’ta bir araya gelmişti.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı Arkady Dvorkoviç, ‘ticari ve ekonomik ilişkilerin normalleştirilmesi ve geliştirilmesi için’ ortak bir bildiriye imza atmışlardı.

Rusya devlet başkanı Putin, Türkiye’ye yönelik bazı kısıtlamaların kaldırıldığı kararnameye imza atarak ‘Rusya’nın kararnameye uygun davranacağı’ garantisini verdi.