Ana SayfaGüncel7 gün önce gözaltına alınan iki gazeteci serbest bırakıldı

7 gün önce gözaltına alınan iki gazeteci serbest bırakıldı

HABER MERKEZİ – Asılsız ihbar sonucu evlerine yapılan baskınla gözaltına alınan, kapatılan DİHA’nın Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Güzüpek ile Kürtçe editörü Mehmet Ali Ertaş 7 gün sonra adliyeye sevk edildi. Gazeteciler savcılık ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Güzüpek ve ajansın Kürtçe editörlerinden Mehmet Ali Ertaş’ın kaldığı Diyarbakır merkez Bağlar ilçesindeki ev 31 Mayıs’ta polis tarafından basılmış ve iki gazeteci gözaltına alınmıştı.

7 gündür Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü’nde tutulan 2 gazetecinin ifade işlemleri bugün tamamlandı.

Gazetecilerin avukatının da hazır bulunduğu ifade işleminde, Emniyet Müdürlüğü’ne 30 Mayıs saat 22.22’de telefonla yapılan ihbarda öne sürülen iddialar soruldu.

Her iki gazeteci de “örgüt adına eylem ve faaliyette bulunmak” iddiasıyla suçlandı.

dihaber’de yer alan habere göre kaynağı belli olmayan ihbarda, şu iddiada bulunuldu:

Kaç gündür buraya değişik değişik insanlar gelmeye başladı. Normalde 3 tane erkek şahıs kalır burada. Bunlar ve bugünlerde gelen şahıslar bana çok şüpheli geliyor. Geçen akşam, içeri girerlerken gördüm, ellerinde çuvala benzer bir şeyler vardı. İçinde de büyük silahlardan vardı. Beni görünce tedirgin oldular. Hemen içeri girdiler. Buraya bir bakarsanız iyi olur. Daha başka malzemeler de olabilir. Bunlar 2. kat, 3 numaralı dairelerdir.

Gazetecilere herhangi bir örgüte üye olup olmadıklarını, örgütte eğitim alıp almadıklarını, daha önce tutuklama veya gözaltına alınıp alınmadıkları soruldu.

Ertaş ve Güzüpek, herhangi bir örgütle irtibatlarının olmadığını, çalıştıkları ajansın kapatılmasıyla serbest gazetecilik yaptıklarını söyledi.

Ayrıca evde yapılan aramada el konulan kitaplar da gazetecilere soruldu. Ertaş ve Güzüpek, kitapları toplatma kararından önce aldıklarını, gazetecilik faaliyetlerinde bunlardan zaman zaman faydalandıklarını vurguladı.

Serbest bırakıldılar

İfadeleri tamamlanan gazeteciler adliyeye sevk edildi.

Adliyeye sevk edilen gazeteciler Zekeriya Güzüpek ve Mehmet Ali Ertaş savcılık ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.