Ana SayfaDünyaABD: Suriye rejimine ait silahlı bir İHA’yı vurduk

ABD: Suriye rejimine ait silahlı bir İHA’yı vurduk

HABER MERKEZİ – ABD, Suriye’de rejim güçlerine ait İran yapımı silahlı bir İnsansız Hava Aracını vurarak düşürdüğünü açıkladı.

ABD’nin Suriye Ordusu’na ait bir uçağı düşürmesi ardından bölgede ABD ile Rusya arasında kriz baş gösterirken, bugün de Suriye rejim güçlerine ait olduğu iddia edilen silahlı bir İnsansız Hava Aracı’nın (İHA) ABD tarafından ‘tehdit edici bir pozisyonda bulunduğu’ gerekçesiyle vurularak düşürüldüğü açıklandı.

İHA’nın düşürülmeden önce Suriye-Irak sınırındaki El-Tanf bölgesinde koalisyon güçlerine ateş açtığı iddia edilirken, Pentagon’un yayın organında çalışan Tara Copp, sosyal medya sitesinden şu tweeti paylaştı:

Savunma Bakanlığı’ndan iki yetkili Suriye’de koalisyon güçlerine ateş açan bir drone’un bir F-15 ile düşürüldüğünü doğruladı.

Kısa bir süre sonra da ABD, “Suriye’de rejim yanlısı bir SHAHEED129 drone‘unun ABD’li bir F15 tarafından düşürüldüğünü” resmi olarak duyurdu.

Bu gelişmenin ardından Baltık Denizi üzerinde silahlı bir Rus jetinin ABD’nin RC-35 model hava aracına yakın uçuş yaptığı belirtildi.

Fox News’a konuşan Amerikalı yetkililer, Sukhoi Su-27 isimli Rus jetinin, Amerikan RC-35 hava aracına 1.5 metreye kadar yaklaşıp ‘provakatif manevralar’ yaptığını belirtti.

Ne olmuştu?

ABD 18 Haziran’da Suriye Ordusu’na ait bir savaş uçağını “Demokratik Suriye Güçlerini (DSG) hedef aldığı için” vurduğunu açıklamıştı.

Bunun üzerine Rusya “Suriye’de kendi kuvvetlerinin görev yaptığı bölgelerde ‘uçan her şeyi’ hedef olarak göreceklerini” ilan etmişti.

Demokratik Suriye Güçleri ise Rakka’yı IŞİD’den kurtarmak için düzenledikleri operasyonu ‘boşa çıkarmak için’ Suriye rejiminin kendilerine saldırdığını duyurmuş ve ‘misilleme haklarını’ kullanacaklarını açıklamıştı.