Ana SayfaGüncelCHP heyeti Sur’da: ‘Sistemli bir asimilasyon politikası yürütülüyor’

CHP heyeti Sur’da: ‘Sistemli bir asimilasyon politikası yürütülüyor’

HABER MERKEZİ – Sur’un iki mahallesinde ‘kentsel dönüşüm’ adı altında başlatılan yıkımı incelemek için ilçeye giden CHP heyetinde bulunan Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, yapılanların sistemli bir asimilasyon politikası olduğunu söyledi.

Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde ‘kentsel dönüşüm’ adı altında başlatılan yıkımını yerinde incelemek için aralarında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, Adana Milletvekili İbrahim Özdaş ve İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi’nin de bulunduğu CHP heyeti ilçeye geldi.

Heyet ilk önce, CHP Diyarbakır il binasında parti yöneticilerinin de katılımıyla basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Zeynep Altıok, CHP’nin başlattığı Adalet Yürüyüşü’nden geldiklerini belirterek Diyarbakır’ın da uzun süredir acılar çektiğini ve adaletin olmadığı illerden biri olduğunu söyledi.

Yıkılan evler nedeniyle insanların mağdur olduğunu belirten Altıok, “Biz adalet yürüyüşümüzde ‘herkes için adalet’ diyerek yola çıktık, bu nedenle her türlü, her toplum kesiminden her türlü adaletsizliğe karşı ses olmaya da devam edeceğiz” diye konuştu.

‘Yasaklarda 91 sivil hayatını kaybetti’

Sur’da uzun süre uygulanan sokağa çıkma yasaklarına dikkat çeken Altıok, “Buradaki sokağa çıkma yasakları uzunca bir süre can kaybına, sivil ölümlere yol açtı” dedi ve devam etti:

Toplamında 655 gündür bir ablukanın devam ettiği bir süreç biliyorsunuz. Ne yazık ki, 91 sivil ölümün gerçekleştiği nice acıların yaşandığı bu sürecin sonunda şimdi de insanlarımız evlerinden geriye kalanları da kaybetme riskiyle karşı karşıyalar.

‘İktidarın Sur’a açtığı savaş evrensel bir çöküş’

Altıok, Sur’un UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer aldığını hatırlattı ve zorunlu göç ile kültür mirasının yok edildiğini söyledi.

Sur’daki sokağa çıkma yasakları ardından 45 binden fazla insan göç etmek zorunda kaldı. Bu aynı zamanda sistemli asimilasyon politikası, bir toplumun kendi geçmişiyle bağını koparmak üzere gerçekleşen bir eylemdir. Bu göç sırasında kendi tarihi kültür miraslarını bıraktı. Sur’da yaşayanlar binlerce yıllık tarihin ve kültürün yok edildiğine tanıklık ediyorlar. İktidarın Sur’a açtığı savaş sadece kültür mirasını hedef almıyor aynı zamanda evrensel bir çöküş, kopma ve yarılmayı da dünyanın gözleri önünde gerçekleştiriyor.

‘Askeri darbe dönemlerinde bile yaşanmayan bir zulüm’

Kentte toplumun her kesiminden insanla konuşup tarafsız bir rapor hazırlayacaklarını söyleyen Altıok, “İnsanların temel ihtiyaçlarının elektriklerinin kesildiği başka işkence yöntemiyle karşı karşıyayız” dedi.

Askeri darbe dönemlerinde bile yaşanmayan bir zulümle karşılaşan vatandaşlarımızın sesi olacağız. Bu baskı, kamplaşma ve ayrışmayı da tetikliyor. Bunun karşısındayız, yerinden yurdundan edilen binlerce insana ev sahipliği yapıyoruz. Sığınmacılara ev sahipliği yapmaya çalışıyoruz. Ama bir yandan da kendi vatanımızda, yurdumuzda binlerce insanı yerinden yurdundan ediyoruz. Bu bir çelişkidir. Bu çelişkiden kurtulmamız gerekir.

CHP görüşmelerin sonucunda Sur’a ilişkin bir rapor hazırlayacak.


Kaynak: dihaber