Ana SayfaGüncelCumhurbaşkanlığı Sözcüsü: TSK İdlib’e konuşlanabilir

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü: TSK İdlib’e konuşlanabilir

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, çatışmasızlık bölgeleri ile ilgili mekanizma kapsamında İdlib’e Türk ve Rus askeri konuşlanabileceğini söyledi.

Suriye’de devam eden çatışmalara ilişkin olarak Türkiye, Rusya ve İran arasında bir mekanizma kurulmuştu.

Cumhurbaşkanlığı muhabirleri ile bir araya geldiği toplantıda konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, yaptığı açıklamada çatışmasızlık bölgeleri ile ilgili mekanizma kapsamında İdlib’e Türk ve Rus askeri konuşlanabileceğini belirtti.

Temmuz’da Astana’da gerçekleştirilecek toplantı öncesi konu hakkında somut gelişmelerin olmasını beklediklerini belirten Kalın’ın açıklamaları şöyle:

Çatışmasızlık bölgeleriyle ilgili Türkiye, Rusya ve İran arasında bir mekanizma kuruldu. Bir çalışma grubu var. Geçen hafta Putin’in Suriye özel temsilcisi Lavrentiyev buradaydı. Biz de onunla oturduk detaylı bir şekilde konuştuk. Şimdi teknik heyetler bu çatışmasızlık bölgelerinin lojistiğini tartışıyorlar.

Tampon bölge tabiri teknik olarak doğru olmaz. Ama rejim güçleri ile muhalif güçlerin arasında konuşlandırılacak güçlerin kimlerden oluşacağı, sayısının ne olacağı, mekanizmalarının ne olacağı konusunda şu anda o heyetler çalışmalarını sürdürüyor.

Temmuz başında yapılacak Astana toplantısında da bunun belirli bir noktaya gelmesini bekliyoruz. Muhtemelen İdlib bölgesinde ağırlıklı olarak bizler ve Ruslar, Şam etrafında ağırlıklı olarak Rusya-İran, güneyde Deraa bölgesinde Ürdün’ün ve Amerikalıların içinde yer alacağı bir mekanizma üzerinde çalışılıyor. Hatta Rusların bir önerisi var: Belki Kırgızlar, Kazaklar belirli sayılarda güç gönderebilirler. Bu görev gücü içerisinde onlar da yer alabilir.

O mekanizmanın birinci amacı, ateşkesi daha yapısal hâle getirmek. Oralarda bu güçler bulunduğu zaman onların çatışma ihtimalini minimize etme imkânı olacak. Ama bu çok detaylı bir çalışma gerektiriyor. Haritalara bakılıyor, kim nereden girecek, kaç asker nerede olacak… Yani 300 asker mi, 500 asker mi lazım mesela? Şimdi

İdlib’in şu anda bir milyondan fazla nüfusu var. Buraya ne kadarlık bir güç konuşlandırılması gerekeceğini şu anda askerler müzakere ediyorlar. Temmuz’daki Astana toplantısına kadar bunun daha somut bir şekil almasını bekliyoruz.