Ana SayfaGüncelBakanlığın 8 yaşındaki Enes Ata’nın ölümüyle ilgili bilgisi ‘bulunmuyormuş’

Bakanlığın 8 yaşındaki Enes Ata’nın ölümüyle ilgili bilgisi ‘bulunmuyormuş’

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da 2008 yılında vücuduna polisin attığı gaz fişeğinin isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden 8 yaşındaki Enes Ata’nın ölümüyle ilgili yargı sürecini Meclis gündemine taşıyan HDP’li vekil Nadir Yıldırım’ın Adalet Bakanlığı’na verdiği soru önergesine aylar sonrası verilen yanıtta “Bakanlığımızda bilgi bulunmamaktadır” ifadesi yer aldı.

28 Mart 2006’da Diyarbakır’da PKK’lilerin cenaze töreni ardından başlayan olaylarda vücuduna isabet eden gaz fişeği sonucu hayatını kaybeden 8 yaşındaki Enes Ata’nın, dava dosyasının önemli delillerinden olan gaz fişeğinin adli emanette kaybolması üzerine başlatılan soruşturmanın üzerinden 8 yıl geçmesi üzerine adli emanette görevli memur Şaban Göktaş hakkında açılan soruşturmada takipsizlik kararı verilmişti.

Soruşmada gelinen durumu Meclis gündemine taşıyan HDP Van Milletvekili Nadir Yıldırım, Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Ata’nın hayatını kaybetmesine neden olan fişeğin incelenmesi için Jandarma Kriminal Laboratuvar’ına gönderilmesini istemişti.

Mahkemeye yazılı olarak cevap veren Adli Emanet Memurluğu, Ata’nın hayatını kaybetmesine neden olan fişeğin adli emanet deposunda bulunamadığını belirtmişti. Ata’nın avukatlarının talebi üzerine ise yargılamayı yapan mahkeme, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuş ve görevli Şaban Göktaş hakkında ‘görevi kötüye kullanma’ suçundan soruşturma açılmıştı.

Savcılık, Göktaş hakkında devam eden soruşturma hakkında Şubat ayında takipsizlik kararı vererek dosyanın kapanmasına hükmetmişti.

Aylar sonra gelen yanıt

Ata’nın ölümüne ilişkin davada yaşanan bu gelişmeler üzerine durumu 28 Mart 2017 tarihinde Meclis gündemine taşıyan ve dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması talebi ile yazılı soru önergesi veren HDP’li Nadir Yıldırım’ın önergesine cevap kabine değişikliği ile göreve gelen yeni Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından verildi.

Bakanlıkta bilgi ‘yokmuş’

Bakanlık tarafından Yıldırım’a gönderilen yanıtta, Meclis’te devam eden yargılamalara ilişkin soru sorulamayacağı ve beyanat verilemeyeceği, soruşturmanın gizliliği, yetkinin savcılıklarda olduğu ilkelerine yer veren ilgili yasa hükümleri hatırlatılarak ‘Bakanlığımızda bilgi bulunmamaktadır’ sözlerine yer verildi.

Bakanlığın Yıldırım’a verdiği yanıt ile birlikte Adalet Bakanlığı’nın Şaban Göktaş hakkında başlattığı bir işlem olup olmadığı sorusu da yanıtsız bırakılmış oldu.

AİHM iki defa ihlal kararı vermişti

Enes Ata’nın ölümüne ilişkin devam eden davada ayrıca Ata’nın öldürüldüğü sırada üzerinde bulunan kıyafetlerin de mahkeme kararı olmadan 2014 yılında polisler tarafından yakılarak imha edildiği ortaya çıkmıştı. Davada savcılık sanıklar hakkında beraat kararı verilmesini talep etmiş, AİHM ise dava hakkında iki defa ihlal olduğu yönünde karar vermişti.