Ana SayfaGüncelKılıçdaroğlu ‘hazırız’ deyip ‘söz verdi’: Kadın muhtar ve milletvekili sayısı artmalı

Kılıçdaroğlu ‘hazırız’ deyip ‘söz verdi’: Kadın muhtar ve milletvekili sayısı artmalı

HABER MERKEZİ – Kadın muhtarla buluşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kadın milletvekili ve muhtar sayısının artması gerektiğini, bunun için çalışacağını söyledi. Muhtarlığın çok önemli bir kurum olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “Muhtarlıklar olmazsa kadın erkek eşitliği olamaz” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara’da kadın muhtarlar ile bir araya geldi.

Kılıçdaroğlu, muhtarlara özel bir kanun olması gerektiğini ve muhtarların belediyelerin mahallelerle ilgili aldığı kararlar sırasında belediye meclisinde söz ve oy sahibi olması gerektiğini kaydetti.

Kadınlara seslenen CHP Genel Başkanı, bir dönem ‘muhtarlıklar kapatılsın’ fikrinin ortaya atıldığını ancak partisinin buna karşı çıktığını söyledi:

Biz bunu şiddetle eleştirdik. Osmanlı’dan beri gelen bu kurumlar kapatılamaz dedik. Muhtarlıklar olmazsa ailede de demokrasi de olmaz, kadın erkek eşitliği olamaz.

‘Muhtar mahallesini en iyi bilen kişidir’

Kılıçdaroğlu, muhtarların en saf seçimle göreve geldiğini belirterek bunun nedenini şöyle açıkladı:

Bunun nedeni bir partiye üye değilsiniz siz, veya üyesiniz, siz partili olduğunuzu söylemiyorsunuz. Muhtarlık kurumu sıradan bir kurum değildir. Muhtar, mahallesini en iyi bilen kişidir.

Siyasi partiler yasasının değişmesi gerektiğini ve kendilerinin buna hazır olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, kadın milletvekili sayısının neden artmadığını sorguladı.

‘Kadın kotası değil cinsiyet kotası diyoruz’

CHP’nin tüzüğünde cinsiyet kotası olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, kadın milletvekili ve muhtar sayısının artması gerektiğini vurguladı:

Kadın milletvekili sayısı artmalı. Biz buna hazırız. Kendi tüzüğümüzde bunu getirdik. Kadın kotası demiyoruz, cinsiyet kotası diyoruz, buna dikkat edin. Bunun sözünü CHP Genel Başkanı olarak veriyorum. Türkiye’de 50 bin 207 muhtar var. Ama kadın muhtar sayısı çok az. Bunun önümüzdeki yıllarda 5 bine 10 bine çıkması lazım.

‘Muhtarla ilgili kanun yapılmalı’

Muhtarlarla ilgili kanun yapılması gerektiğine işaret eden CHP’li Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

Herhangi bir siyasetçi kapınızı çaldığında şunu deyin; ‘Muhtarlarla ilgili tek kanun sözünü isteyin. Ben Kılıçdaroğlu olarak bunun sözünü veriyorum. Muhtarlarla ilgili tek bir kanunun olması lazım.