Ana SayfaGüncelYıldırım’dan ‘Paradise Belgeleri’ açıklaması: Çocuklarına ait off-shore şirketlerin varlığını kabul etti

Yıldırım’dan ‘Paradise Belgeleri’ açıklaması: Çocuklarına ait off-shore şirketlerin varlığını kabul etti

HABER MERKEZİ – Başbakan Yıldırım, Malta’da çocukları ve akrabalarına ait off-shore şirketlerin varlığını kabul etti, “Denizcilik küresel bir iştir, bunun gizli saklı bir tarafı yok” dedi. Çocuklarımın dokunulmazlığının olmadığını söyleyen Yıldırım, “Her türlü soruşturma yapılabilir dedi.

Başbakan Binali Yıldırım ABD ziyareti öncesi Esenboğa Havalima’nında düzenlediği basın toplantısında, Paradise Papers – Paradise Belgeleri ile açığa çıkan, Malta’da çocukları ve akrabalarına ait off-shore şirketlerin varlığını kabul etti.

Cumhuriyet’in paylaştığı belgelerdeki bilgilere göre sık sık ‘yerli ve milli’ vurgusu yapan, yabancı yatırımcıyı Türkiye’ye çağıran Binali Yıldırım’ın oğullarının Malta’da 5, dayısının 2, yeğeninin ise yöneticisi olduğu 4 şirket bulunuyor.

Başbakan ise konuyla ilgili açıklamasında, “Denizcilik küresel bir iştir. Dünyanın her yanında iş yapıyorlar.  Gizli tarafı yok” sözleriyle off-shore şirketlerin varlığını savundu.

Yıldırım’ın konuya dair açıklaması şöyle:

Siyasete başlarken çocuklarıma bir tavsiyem oldu. Devletle hiçbir zaman iş yapmayacaksınız. Yakınına bile yaklaşmayacaksınız.

Denizcilik ise küresel bir iştir. Dünyanın her yanında iş yapıyorlar.  Gizli tarafı yok. Sanki iş çeviriyormuşuz gibi benim fotoğrafımı basarak algı oluşturmaya çalışıyorlar. İddialar yeni de değil. Ben 2014’te seçimlerde adayken gündeme getirildi. Bir televizyon programında açıkladım. Şimdi usulsüzlük bulmuş gibi servis ediyorlar. Akılları sıra yıpratmaya çalışıyor. Milletim beni bilir.

Benim dokunulmazlığım var ama çocuklarımın yok. Her türlü mali hukuki soruşturma yapılabilir. Bunu özellikle de istiyorum.  Çocuklarımın şirketleri İstanbul’da en fazla vergi veren şirketler arasında.

Yıldırım, haberi ilk yazan Cumhuriyet gazetesinin ‘yerli ve milli değil’ başlığına atfen de şunları söyledi:

Bana milli değil diyenlerin apar topar memleketten kaçanlar olduğunu (halen Almanya’da bulunan gazetenin eski yayın yönetmeni Can Dündar’ı kastediyor) vatandaşlarımın bilmesi gerekir. Yerli milli iseniz gazetenizin başından kaçıp gitmezsiniz.

Ne oluyor?

Paradise Papers – Paradise Belgeleri olarak adlandırılan milyonlarca yeni belge, dünyanın en güçlü ve zenginlerinin vergi cennetlerindeki yatırımlarına ilişkin sırları açığa çıkarmıştı.

Kamuoyuna sızan belgelerde, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in bazı off-shore yatırımlarına ilişkin ayrıntılardan Başbakan Binali Yıldırım’ın oğullarının Malta’daki gemicilik şirketlerine ilişkin ayrıntılara kadar çok sayıda belge yer alıyor.

Belgelerde yer alan bilgilere göre Malta’da Başbakan Yıldırım’ın oğullarının 5, dayısının 2, yeğeninin yöneticisi olduğu 4 şirket bulunuyor.

Yıldırım’ın oğulları Bülent ve Erkam’ın Malta’daki şirketleri ise şöyle: Hawke Bay Marine Co Ltd., Black Eagle Marine Co Ltd., South Seas Shipping N.V., Dertel Shipping Limited ve Nova Warrior Limited.