Ana SayfaGüncelBuldan’dan YSK’nin sandık taşıma kararına yorum

Buldan’dan YSK’nin sandık taşıma kararına yorum

HABER MERKEZİ – YSK’nin Kürt nüfusunun ve HDP seçmeninin yoğun olduğu 19 ildeki sandıkların taşınması ve birleştirilmesi talebini kabul etmesi tartışılmaya devam ediyor. HDP Eş Genel Başkanı Buldan, YSK’nin bu kararı alacağını tahmin ettiklerini belirterek, parti olarak çalışma yaptıklarını ifade etti. Buldan, kararı ‘usulsüzlük’ olarak değerlendirirken, seçmenlerinin ‘kararlı’ olduklarını vurguladı.

24 Haziran erken seçimlerine sadece 27 gün kaldı. Partilerin Cumhurbaşkanı adayları belirlenirken, milletvekilliği aday listeleri de netleşti.

Meclis’in halihazırda üçüncü büyük partisi Halkların Demokratik Partisi (HDP) seçimlere cumhurbaşkanı adayı, milletvekilleri, üyeleri ve belediye eş başkanları tutuklu olarak hazırlanıyor.

Seçim öncesi en tartışmalı konulardan bir diğeri ise Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), çoğu Kürt illeri olmak üzere 19 kentte 144 bin seçmenin kayıtlı bulunduğu sandıkların taşınması ve birleştirilmesi kararını kabul etmiş olması.

Seçim çalışmaları için bulunduğu İzmir’de İZ Gazete’nin sorularını yanıtlayan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, sandıkların taşınması ve HDP’nin baraj sorunu yaşayıp yaşamadığına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Buldan, “YSK’nin sandık taşıma kararı alacağını tahmin ediyorduk” dedi ve şöyle devam etti:

“Her seçimde yapılan, yapılmaya çalışılan Halkların Demokratik Partisi’ne yönelik usulsüzlükler, haksızlıklar ve hukuksuzluklar bir kez daha karşımıza çıktı. 19 ilde valiliklerin talimatıyla YSK’nın da kabul ettiği, seçimlerin şaibeli bir hale gelebileceği kuşkusunu elbette ki taşıyoruz. Çünkü sandık taşıması meselesi tamamıyla bölgede yapılan ve HDP’ye yönelik bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Hakkâri’den Diyarbakır, Mardin’e kadar bölgenin hemen hemen bütün illerinde bu tür taşımaların yapılacağına dair bilgiler var. Bunlar YSK tarafından da kabul edildi. Bütün bunları biz HDP’yi baraj altında bırakmak ve oyları güvenilir bir halden çıkarıp kendi lehlerine çevirebilecek ortamı yaratmak açısından yaptıklarını biliyoruz.

“Ancak şunu ifade etmek isterim, evet HDP bıçak sırtında. Çünkü birçok engellemeyle, hukuksuzlukla karşı karşıya. Bütün bu uygulamalara rağmen biz halkımızın, sandıklar taşınsa bile, seçim yerleri, bölgeleri değişse bile kendi iradeleriyle gidip oylarını kullanacaklarına inanıyoruz. Parti olarak ayrıca çalışmamız var, tüm seçmenlerimizi oylarını kullanacakları bölgelere götürme girişimimiz olacak. Ama miting konuşmamda da ifade ettim; nereye götürürlerse götürsünler, bizim seçmenimiz çok kararlıdır. Gider oyunu kullanır. Ancak bu usulsüzlüğün elbette ki kabul edilebilir bir yanı yok. Bu sandık taşıma meselesinin tamamıyla HDP’ye ilişkin yapıldığını da biliyoruz. Ancak halkımız bunu da aşacaktır.”


Kılıçdaroğlu: HDP’nin barajı aşması lazım

Previous post
Cumhurbaşkanı adayı Demirtaş'ın tahliye talebi AYM'ye taşındı
Next post
KA.DER: Partiler kadın temsiliyetinde cimri davrandı