Ana SayfaEkolojiTarımda model değişimi: Çiftçinin alacağı destek nasıl puanlanacak?

Tarımda model değişimi: Çiftçinin alacağı destek nasıl puanlanacak?

HABER MERKEZİ – Tarımda destekleme modeli bir kez daha değişiyor. Yeni modelde çiftçiye mazot, gübre ve prim desteği verilmeyecek, bunun yerine çiftçinin puan toplamak zorunda olacağı yeni bir modele geçilecek. Konuyu gündeme getiren gazeteci ve tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım’a göre çiftçi artık üretimi teşvik puanı, özel ürün puanı, temel ürün puanı ile verimlilik ve kalite puanı toplayarak doğrudan ödeme alacak. Yıldırım’ın Tarım Dünyası‘ndaki haberinin tamamını yayınlıyoruz.


Haber: Ali Ekber Yıldırım


Tarımda yeni destek modelinde çiftçiye 4 kategoride puan verilecek. Her ürün için farklı puanlama sistemi uygulanacak. Puanı en yüksek olan çiftçiler en yüksek desteği alacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yapılacak sunumdaki bilgilere göre, Tarımda Yeni Destekleme Stratejisi’nin puan esaslı destekleme sisteminde 4 kritere göre puan ve destek verilecek. Bu kriterler şöyle:

1) Üretimi teşvik puanı

Yeni destekleme Stratejisinde 1 puan 1 lira olarak kabul edilecek. Üretimi Teşvik Puanı 2500 ile 1000 puan arasında değişiyor. Aynı zamanda “Üretimde kal, teşviği al” olarak adlandırılan üretim teşvik puanına göre, bitkisel üretim yapan çiftçiye tarla ve bahçe üretimi için yılda bir defa 1000 lira, sera üretimi yapanlara yine yılda bir defa 2 bin 500 lira doğrudan destek verilecek. Tarla ve bahçe bitkileri için Çiftçi Kayıt Sistemi kaydını 1 Eylül – 30 Kasım arası yapanlara 1000 lira, Aralık – Mart döneminde yapanlara 500 lira destek sağlanacak.

Seracılıkta 1 Eylül-31 Aralık tarihlerinde Örtüaltı Kayıt Sistemine kayıt yapanlara 2 bin 500 lira, Ocak-Şubat döneminde kayıt yapanlara 1250 lira doğrudan destek verilecek.

Üretimi teşvik desteğinin şartları

Üretimi teşvik desteğinde 2018/2019 Çiftçi Kayıt Sistemi kayıtları baz alınacak. Dikili arazilerde 5 dekar ve üzeri olması şartı var. Üretim yapılan il/ilçede ikamet şartı aranacak. Ayrıca münavebe şartı uygulanacak. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne ilk kez kayıt yaptıranlar için,danışman gözetiminde eğitim şartı da istenecek.

2) Temel ürün puanı

Mevcut destekleme uygulamasında fark ödemesi (prim) verilen 17 ürün temel ürün olarak kabul ediliyor. Bu ürünlerin puanı verilen prim miktarı ile dekara verimin çarpılması ile elde ediliyor. Örneğin pamukta temel ürün puanı şöyle hesaplanıyor:

(Dekara verim 496 kilo) x (kilo başına 80 kuruş fark ödemesi) = 397 puan.

Yani dekara 397 lira ödeme yapılacak.

3) Özel Ürün Puanı

Özel ürün puanlaması uygulanacak ürünler çay, fındık, zeytin ve yem bitkileri olacak. Bu ürünlerin her birinin puanı farklı olacak.

4) Verimlilik ve kalite puanı

Verimliliği ve kaliteyi desteklemek amacıyla iyi tarım, organik tarım, sertifikalı tohum, organik gübre kullananlara daha fazla puan ve daha fazla destek verilecek.

Başvuru nasıl yapılacak?

Çiftçi destekleme formunu doldurduktan sonra Tarım İl veya İlçe Müdürlüğüne teslim edecek. Çiftçiden alınan destekleme bilgileri bilgisayara girilecek. Çiftçi başvuru sırasında toplam puanını dolayısıyla ne kadar destek alacağını öğrenecek.

Bazı ürünlerde en üst puanlar şöyle:

Buğday:

Üretim teşvik puanı: 1000
Temel ürün puanı: 27
Sertifikalı tohum puanı: 10
Organik tarım puanı: 10
Organik gübre puanı: 10
Toplam: 1057 (Çiftçinin 1 dekar için alacağı destek 1057 lira olacak)

Mercimek:

Üretimi teşvik puanı: 1000
Temel ürün puanı 69
Sertifikalı tohum puanı: 25
Organik tarım puanı: 40
Toplam: 1144

Pamuk:

Üretim teşvik puanı: 1000
Temel ürün puanı: 397
Organik tarım puanı: 40
Organik gübre: 10
Toplam: 1447

Sera domatesi:

Üretim teşvik puanı: 2.500
İyi tarım puanı: 150
Organik gübre: 10
Toplam: 2660

Biber:

Üretim teşvik puanı: 1000
İyi tarım puanı: 50
Organik tarım puanı: 70
Organik gübre puanı: 10
Toplam: 1080

Fındık:

Temel ürün puanı 186.71
İyi tarım puanı:40
Organik tarım puanı: 70
Organik gübre puanı: 10
Toplam:267

Yaş çay:

Temel ürün puanı: 249.71
Organik tarım puanı: 70
Organik gübre puanı: 10
Çay budama tazminatı puanı: 305
Toplam: 635

Sofralık zeytin (5 dekar ve üzeri):

Üretim teşvik puanı: 1000
Temel ürün puanı:235 (kiloya 15 kuruş prim verilecek)
İyi tarım puanı: 150
Organik tarım puanı : 200
Organik gübre puanı: 50
Toplam: 1480

Zeytinyağı:

Temel ürün puanı: 280 (kiloya 80 kuruş prim üzerinden)

Puanlamaya değerlerine dikkat!

Yukarıda ürün bazında verilen puanlar alınabilecek en yüksek puanlardır. İyi tarım, organik tarım yapmayan, organik gübre kullanmayan çiftçi bu puanları alamayacak. Ayrıca, Çiftçi Kayıt Sistemine veya Örtü Altı kayıt Sistemine başvuru tarihine göre üretim teşvik puanı yarı yarıya azalabilir.

Toplam destek bütçesi 12 milyar lira

Yeni destekleme sisteminin tahmini bütçesi 12 milyar lira olarak hesaplandı. Üreticiye doğrudan ödenecek tarla ve sera üretim teşvik desteği 2.5 milyar lira. Temel ürün desteği olarak 17 ürüne toplam 6 milyar 203 milyon lira, verimlilik ve kalite desteği olarak dekara verilecek iyi tarım, organik tarım, sertifikalı tohum, fidan, organik gübre, toprak analizi olmak üzere toplamda 758 milyon lira ödenecek. Özel ürün desteği olarak çay, fındık, zeytin ve yem bitkilerine 2 milyar 528 milyon lira ödeme yapılacak. Ayrıca 5 dekar altı dikili arazi için dekar başına 100 lira olmak üzere toplam 11 milyon lira ödenecek.

Destek bütçesi üzerinde gerçekleşme olması durumunda birim puan tekrar hesaplanarak bütçe içerisinde ödeme gerçekleştirilecek.


Kaynak: Tarım Dünyası

Model yine değişiyor: Çiftçinin mazot, gübre ve prim desteği kaldırılacak


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Adana Altın Koza'da ödüller sahiplerini buldu
Sonraki Haber
Başka Sinema Ayvalık Film Festivali başlıyor