Ana SayfaDünyaİran’dan İdlib açıklaması: ‘Yer almayacağız’

İran’dan İdlib açıklaması: ‘Yer almayacağız’

HABER MERKEZİ – İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, İdlib’e yönelik olası bir operasyonda bulunmayacaklarını söyledi.

Rusya destekli Suriye ordusunun Suriye’nin İdlib vilayetine yönelik olası askeri operasyonu Türkiye ve dünya gündemindeki yerini korurken, İran’dan da konuya ilişkin açıklama geldi.

Düzenlenen basın toplantısında konuşan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, İdlib’e yapılması planlanan askeri operasyonunda yer alıp almayacağı sorusuna, “İran’ın Suriye’deki varlığı askeri danışmanlık düzeyindedir ve herhangi bir operasyonda yer almayacak” yanıtını verdi.

Kasımi devamla konuya ilişkin şunları söyledi:

“İdlib, Suriye’de teröristlerin varlığının sürdüğü tek bölge olarak kaldı. Bu ülkenin yakında teröristlerin temizlenmesini temenni ederiz. İdlib sorununun, sivil halk zarar görmeden çözülmesinde ısrarcıyız ve bu konuda Türkiye, Rusya ve Suriye devletiyle temas içindeyiz.”

İdlib’de ne oluyor?

İdlib, Suriye’de silahlı muhalif güçlerin elinde kalan son büyük vilayet.

İdlib’de çok sayıda farklı örgüt bulunmakta. Ancak El Kaide üyelerinin kurduğu Heyet Tahrir Şam, Rusya destekli Suriye ordusunun operasyona hazırlandığı Türkiye sınırındaki İdlib’in yüzde 60’ını kontrol ediyor.

Türkiye, Rusya ve İran, Astana süreci kapsamında Suriye’de çatışmasızlık bölgeleri mutabakatı imzalamıştı. Bu kapsamda Türkiye’nin İdlib’de kurduğu 12 gözlem noktası bulunuyor.

İdlib, iki haftadır aralıklarla Rusya ve Suriye’ye ait savaş uçakları tarafından bombalanıyor.

Türkiye operasyona karşı çıkarken, Rusya, İran ve Suriye ise bunun ülkenin “terör örgütleriyle” mücadelesinde kritik önem taşıdığını söylüyor.