Ana SayfaDünyaBritanya’da parlamentodan Brexit kararı

Britanya’da parlamentodan Brexit kararı

HABER MERKEZİ – Britanya Parlamentosu’nda yapılan oylamalarda, anlaşma olmadan AB’den ayrılmaya karşı çıkan ve Kuzey İrlanda sınırı için yeniden düzenlemeler yapılmasını talep eden öneriler kabul edildi.

Britanya Parlamentosu, ülkenin Avrupa Birliği’nden (AB) anlaşma olmadan ayrılmasına karşı çıktı.

İki öneri kabul edildi

Avam Kamarası’nda yapılan oylamada yedi öneri oylandı.

Beş öneri reddedilirken, kabul edilen iki öneri şöyle:

  • Anlaşma olmadan AB’den çıkılmayacak. Britanya Parlamentosu Şubat sonuna kadar herhangi bir Brexit anlaşmasına onay vermemesi halinde hükümetin AB’den Brexit tarihini ertelemesi talep edilecek.
  • Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasındaki sınır kontrollerine ilişkin “backstop” (tedbir maddesi) yerine yeni düzenlemeler talep edildi. “Tedbir maddesi”, Britanya’nın parçası Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasına Brexit’i takiben fiziki sınır girmemesini amaçlıyor.

Oylamaların ardından konuşan Britanya Başbakanı Theresa May, parlamentonun kararını dikkate alacağını ve AB ile yapacağı görüşmelerinde bu görüşleri yansıtacağını söyledi.

Öte yandan kabul edilen önerilerin hükümet açısından bağlayıcılığı bulunmuyor, ancak hükümet üzerinde baskıya yol açabileceği belirtiliyor.

AB yeniden müzakere yapılmasını reddetti

Oylamanın ardından AB’den gelen ilk açıklamada, Brexit anlaşmasının yeniden müzarekere edilmesi reddedildi.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’un bir sözcüsü, Brexit anlaşmasının yeniden müzakereye açık olmadığını vurguladı. Ancak sözcü Brexit’in ertelenmesinin ihtimal dahilinde olduğu sinyalini verdi.

Ne olmuştu?

Britanya Başbakanı Theresa May’in AB ile Kasım ayında vardığı Brexit anlaşması, geçen hafta parlamentoda yapılan oylamada 202’ye karşı 432 oyla reddedilmişti.

Bunun üzerine May yeni bir tasarı hazırlamıştı.

Britanya’nın 29 Mart tarihinde AB’den ayrılması öngörülüyor.