Ana SayfaGüncelLeyla Güven 83 gündür açlık grevinde

Leyla Güven 83 gündür açlık grevinde

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili Leyla Güven 83 gündür açlık grevi eylemini sürdürüyor. Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir, Güven’in sıvı almakta zorlandığını, ciddi oranda kilo kaybı ve kas kitlesinde azalma olduğunu söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven, geçtiğimiz hafta tahliye edilmesinin ardından açlık grevi eylemini Diyarbakır’daki evinde sürdürüyor.

83 gündür eylemini sürdüren Güven’in yanı sıra cezaevlerinde 230’dan fazla tutuklu süresiz-dönüşümsüz, bine yakın tutuklu ise süresiz-dönüşümlü açlık grevi eylemine devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili hükümete çağrı yapan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Açlık grevinin ölümlere neden olmaması ve arkadaşlarımızı yitirmememiz için iktidara sesleniyoruz; talep çok net, tecridi sonlandırın” demişti.

Güven de gönderdiği son mesajında talebi gerçekleşene dek eylemini sürdüreceğini yinelemişti.

“Sıvı almakta zorlanıyor”

Diyarbakır Tabip Odası (DTO) tarafından oluşturulan heyet ise sağlık durumu ciddiyetini koruyan Güven’in rutin sağlık kontrollerini yapıyor.

DTO Başkanı Mehmet Şerif Demir, kamuoyunun Güven’in sağlık durumuna ilişkin kaygıları üzerine heyet oluşturduklarını söyledi.

Demir, avukatlarının talebi üzerine Güven’in sağlık durumunda oluşan etkilerin tespit edilmesi ve açlık grevi eylemi boyunca uzman bir heyet tarafından gözlem altında tutulması için çalışmalara başladıklarını kaydetti.

DTO Başkanı Demir, heyetin ziyaret ettiği Güven’in kendisini iyi hissetmemesinden dolayı muayenenin gerçekleştirilemediğini belirtti.

Leyla Güven’in halsiz olduğunu ve zaman zaman sıvı almakta zorlandığını vurgulayan Demir, ciddi oranda kilo kaybı ve kas kitlesinde azalma olduğunu gözlemlediklerini söyledi.

Eylemcilerin talebi ne?

Güven ve cezaevlerindeki tutuklular, PKK lideri Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, geçtiğimiz günlerde kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Tutuklular Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.


Temelli hükümete seslendi: Talep çok net, tecridi sonlandırın