Ana SayfaGüncelİranlı kadın kuaförlerden çocuk yaşta evlendirmelere karşı kampanya

İranlı kadın kuaförlerden çocuk yaşta evlendirmelere karşı kampanya

Van Çevre Yaşam Kadın Kültür ve işletme Kooperatifi (YAKA-KOOP) tarafından iki yıl önce başlatılan "18 yaş altı gelin saçı ve damat tıraşı yaptırmıyoruz” kampanyasına İranlı kadın kuaförler de katıldı.

HABER MERKEZİ – Van Çevre Yaşam Kadın Kültür ve işletme Kooperatifi (YAKA-KOOP) çocuk evliliklere karşı başlattığı proje kapsamındaki “18 yaş aştı gelin saçı ve damat tıraşı yaptırmıyoruz” çalışmasını, kuaför kadınlar aracılığı ile İran’da hayata geçiriliyor. Kampanyaya İranlı kuaför eğitmenlerden de destek geldi.

Evlilik yaşı sınırının 15 olduğu İran’da,  daha küçük yaşlarda evlilikler de sıkça görülüyor. Kampanya kapsamında hazırlanan “-18’e  son” afişleri yakın zamanda İran’daki kuaförlere de asılmaya başlanacak.

Konuya ilişkin konuşan Kooperatif Başkanı Gülmay Gümüşhan İranlı kuaför kadınlar ile bir araya gelerek “18 yaş altı gelin saçı ve damat tıraşı yaptırmıyoruz” çalışmasını aktardıklarını ve ortaklaştıklarını söyledi.

Gümüşhan, “Erken yaşta evlilikler bir ülkenin sorunu değil bütün dünyanın sonu. Bu konuda kuaförlere çok iş düşüyor. Herkes küçük yaşta evlendirilip gelip gelin saçı yapmak için size başvuruda bulunuyor. Bu başvuruları kabul etmeyelim, insanlarda soru işareti bırakalım. Küçük yaşta evlilikler yasal değildir. Bu konuda hepimiz birlik olalım.”

Proje 2 yıldır devam ediyor

YAKA-KOOP’un çocuk evliliğin önüne geçmek için başlattığı proje iki yıldır sürüyor. Kuaförlerle yapılan çalışma da, çocuk evliliği engelleme projesindeki çalışmalardan yalnızca biri. YAKA-KOOP kuaförlerle yapılan çalışmayı, çocukların süslenip paket haline getirilerek erkeğe sunulmalarının önüne geçmek olarak açıklıyor.   Kampanyaya 2 yıldır hem kadın hem erkek kuaförlerinden çok sayıda destek geldi. Çocukların saçlarının yapılmaması ve gelinlik satılmaması için başlatılan çalışmayla birlikte, dükkanlara “18 yaş altı gelin saçı yapmıyoruz” yazılarak afişler asıldı.

‘Oyun sandım gerçek oldu’

Kooperatif “Oyun sandım gerçek oldu” adı ile yeni bir çalışma daha başlatıyor. Çalışma, düğün hizmeti  veren tüm iş kollarına ulaşmayı amaçlıyor. Böylece düğün salonu işletmecilerinden müzisyenlere, çiçekçilerden matbaalara kadar bütün ilgili esnafla çalışmalar yürütülecek.