Ana SayfaGüncelABD: Rakka için Türkiye’yle ‘uzun vadeli planda’ çalışılacak

ABD: Rakka için Türkiye’yle ‘uzun vadeli planda’ çalışılacak

HABER MERKEZİ – Rakka Operasyonu, Demokratik Suriye Güçleri tarafından 5 Ekim’de başlatılırken, ABD Savunma Bakanlığı’ndan operasyona ve Türkiye’nin durumuna ilişkin bir açıklama geldi. Bakanlık açıklamasında, “Türkiye ve Amerikan askeri liderleri Rakka’nın tutulması, yönetilmesi ve ele geçirilmesi üzerine ‘uzun vadeli planda’ birlikte çalışacak” denildi.

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile ABD’li mevkidaşı Joseph Dunford arasında dün Ankara’da gerçekleşen görüşmeye dair Pentagon’dan bir açıklama geldi.

ABD Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Türkiye ve Amerikan askeri liderleri Rakka’nın tutulması, yönetilmesi ve ele geçirilmesi üzerine ‘uzun vadeli planda’ birlikte çalışacak” denildi.

Bakanlığın resmi internet sitesinde yer verilen açıklamada Koalisyon ve Türkiye’nin uzun süreli bir plan dahilinde birlikte çalışacakları kaydedildi.

Planın sadece Rakka’da değil, Musul ve diğer operasyonlarda da geçerli olacağı ifade edildi.

Açıklamada “Demokratik Suriye Güçleri’nin Rakka’yı yönetmesi ve elinde tutmasının çözüm olmadığını biliyoruz ve farkındayız, şu an üzerinde çalıştığımız şey ise operasyon için doğru ve farklı güçleri tespit etmek” denildi.

Açıklamada Demokratik Suriye Güçleri’nin Suriye’de “müthiş işler yaptığı” değerlendirmesinde de bulunuldu.

“Operasyonun çoğunlukla Arap ve Sünni Arap güçlere ihtiyacı var” denilen ABD Savunma Bakanlığı açıklamasında, Rakka’ya yaklaşıldıkça diğer güçlerin de bölgeye gelmesi konusunda değerlendirme yapılacağı kaydedildi.

“Operasyona katkı sunmaya istekli grupları düşüneceğiz” ifadesinin kullanıldığı açıklamada, “Türkiye, operasyona katılması için bize doğru güçleri bulmada yardımcı olacaktır” denildi.

Açıklamada ayrıca “IŞİD’e karşı operasyonda Türk müttefikimize karşı şeffaf olmak istiyoruz” ifadesi de kullanıldı.

Akar-Dunford toplantısı

ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, dün Türkiye’ye sürpriz bir ziyarette bulunmuş ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Türkiyeli Hulubi Akar ile altı saat süren bir toplantı gerçekleştirmişti.

Toplantının detayları basına açıklanmamıştı.

Rakka Operasyonu 5 Ekim’de başladı

Demokratik Suriye Güçleri, IŞİD işgali altındaki Rakka kentinin kurtarılması için “Fırat’ın Gazabı” adındaki operasyonu 5 Ekim’de başlattı.

Operasyon Tel Abyad’ın güneyinde bulunan ve Rakka’ya 48 km uzaklıktaki Sıluk ve Eyn İsa kasabalarından iki koldan yürüyor.

Operasyonun koordinasyonunu ise Eyn İsa’da kurulan ‘Fırat’ın Gazabı Eylem Odası’ yürütüyor.

Operasyona ilişkin yapılan ilk açıklamada, “Rakka operasyonu, DSG çatısı altındaki kahraman Kürt, Arap, Türkmen savaşçıları YPG/YPJ savaşçılarının ve uluslararası koalisyon güçlerinin aktif katılımıyla başarılı bir şekilde tamamlanacaktır” denilmişti.

ABD’nin ‘Memnuniyet’ açıklaması

Amerikan yönetimi, YPG öncülüğündeki DSG’nin “Fırat’ın Gazabı” adıyla başlattığı Rakka Operasyonu’nu memnuniyetle karşıladığını açıklamıştı.

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, “IŞİD’in acımasız kontrolü altında bulunan Rakka’nın özgürleştirilmesi için DSG’nin başlattığı operasyonu memnuniyetle karşılıyorum” demişti.

Carter daha önce yaptığı bir açıklamada da Rakka’da “Türkiye ile zamanı geldiğinde oynayacağı rol hakkında konuşmalarımızı sürdüreceğiz” açıklamasında bulunmuştu.

Erdoğan ‘YPG varsa biz yokuz’ demişti

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, operasyona Türkiye’nin de katılmak istediğini, ancak YPG’nin olması durumunda kendilerinin olmayacağını söylemişti.