Ana SayfaGüncelFaaliyeti durdurulan derneklere polis operasyonu ve mühür

Faaliyeti durdurulan derneklere polis operasyonu ve mühür

HABER MERKEZİ – İçişleri Bakanlığı’nın 370 derneğin faaliyetinin durdurulduğunu açıklamasının ardından, arasında hukuk, kadın, çocuk ve göç konularında çalışan derneklerin de olduğu yerlere gece yarısı operasyonları yapıldı, derneklerin kapıları mühürlendi.

İçişleri Bakanlığı’nca Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında 39 ilde 370 derneğin faaliyeti durduruldu.

Kararın ardından çok sayıda dernek mühürlendi, derneklere gece yarısı polis baskınları yapıldı.

Ankara

Bu kapsamda Ankara’da bulunan Gündem Çocuk Derneği’nin Büklüm Sokak’taki ofisi mühürlendi. Gündem Çocuk Derneği’nden Emrah Kırımsoy, “Hüzünlüyüz, üzgünüz. Ama çocukların insan hakları için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Kürt dili üzerine çalışmalar yürüten Kurdi-Der de kapatıldı.

Yine Çağdaş Hukukçular Derneği’nin (ÇHD) Ankara Şubesi de mühürlenmesinin ardından Ankara’daki bürosuna gece yarısı operasyonu yapıldı, 6 avukat gözaltına alındı.

Ankara’daki Adalet Okulu da kapatılan dernekler arasında. Aynı binada bulunan Halkın Hukuk Bürosu’nun da bürosu gece yarısı polislerce uzun namlulu silahlarla basıldı, derneğin faaliyeti durduruldu.

İstanbul

Yine Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) de kapatılan derneklerden biri oldu. ÖHD, “Derneğimizin faaliyetleri OHAL Kanunun 11. Maddesi uyarınca 3 ay süreyle durdurulmuş, derneğimiz mühürlenmiştir” açıklaması yaptı.

İstanbul Kadıköy’deki Barış Derneği’ne de gece yarısı polis operasyonu yapıldı. Derneğe ait flash disk ve bilgisayar kayıtlarına el konuldu.

İstanbul Taksim’deki Kürtçe oyunların sergilendiği Seyr-i Mesel Sanat Atölyesi de kapısına mühür vurulan yerler arasındaydı. Gece yarısı yapılan baskınla mühürlenen Atölye’nin başkanı İbrahim Turgay, “Tiyatroya Kürt dilinin tahammülsüzlüğün bu kadarı!” diyerek tepkisini dile getirdi.

Öte yandan dokuz8haber’in tüzel kişiliğini oluşturan TODAY-TAREM de faaliyeti durdurulan dernekler arasında.

Yine İstanbul’da TUAD, TAYAD, Gökkuşağı Kadın Derneği, Göç-Der, İkitelli Özgürlükler Derneği de kapatılanlar arasında. Ayrıca TAYAD’ı basan polisler, İnanç Özkeskin’i gözaltına aldı.

Gazi Mahallesi’ndeki İstanbul Demokratik Haklar Federasyonu ve Gazi Demokratik Haklar Federasyonu’nu da polis baskınıyla kapatıldı.

Bağcılar’daki MED Kültür Merkezi de kapatılırken, Hukukta Sol Tavır Derneği de mühürlendi.

Diyarbakır

Diyarbakır’da bulunan KJA (Kongra Jinen Azad / Özgür Kadın Kongresi) binası da mühürlendi.

Ayrıca Rojava Derneği ile Dicle-Fırat Kültür Merkezi’nin de kapısına mühür vuruldu.

Mezopotamya Hukukçular Derneği, Kürt Yazarlar Derneği ve merkezi Diyarbakır’da bulunan Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC) de kapatıldı.

Faaliyetleri hakkında durdurma kararı çıkarılan 370 dernekten 47’sinin Diyarbakır’da bulunuyor.

kja

Mersin

Mersin’de bulunan Mersin Mezopotamya Kültür Derneği (MKM) ve Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Dayanışma Derneği (YAKAY-DER) de kapatıldı.

Kapatılan derneklerden biri de Tarım Narenciye Depo İnşaat Emekçilerinin Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Derneği (EMEK-DER) oldu. Dernek Başkanı Fethi Çoban da gözaltına alındı.

Bursa

Yine İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi doğrultusunda Bursa’daki Panayır Kadın Dayanışma Derneği’nin de faaliyetleri durduruldu, kapısına mühür vuruldu. Dernek başkanı Filiz Tali, “Faaliyet dedikleri nedir? Mesela 25 Kasım’da kadına yönelik şiddete karşı etkinliğimiz olacaktı. Onu durdurdular! Kadınlar katledilirken koruyamayanlar, kadınları korumaya çalışan bir derneği kapattılar” diye tepki gösterdi.

panayır kadın derneği

Eskişehir

Eskişehir’de de  Eskişehir Gültepe Kültür ve Dayanışma Derneği polisler tarafından mühürlendi.

Dersim

Mezopotamya Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEYA-DER) kapatıldı.

Van

İçişleri’nin kararı sonrası Van’da da 24 kurum kapatıldı. Ağırlığını mahalle dernekleri oluştururken, Van Kadın Derneği de kapatılan kurumlar arasında yer aldı.

Isparta

Isparta’da ise Özgür Öğrenci Derneği kapatıldı.

Adana

İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasının hemen ardından Adana Valiliği’nin talimatıyla Mezopotamya Kültür Merkezi’nin (MKM-DER) binası mühürlendi.

Çukurova Üniversitesi Demokratik Öğrenci Derneği’nin binası da polisler tarafından basıldıktan sonra mühürlendi.

Batman

Mezopotamya Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEYA-DER) ve Din Alimleri Derneği’nin (DADER) Batman şubelerine polis baskınları düzenlendi. Dernek binalarındaki çeşitli evraklar ile teknik malzemelere el koyan polisler, dernek kapılarını mühürledi.

Batman Yoksullukla Mücadele ve Kalkınma Derneği de mühürlenen dernekler arasında.

Adıyaman

Batman ve Diyarbakır’daki şubeleri de basılan Mezopotamya Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin (MEYA-DER) Adıyaman Şubesi’ne giden polisler, buradaki dernek binasını da mühürledi.

Yine kentteki Azikan Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Kadın Yaşam Derneği, Pale Kültür Sanat Derneği ile Komagene Eğitim Kültür Sanat ve Spor Kulübü Derneği’nin faaliyetleri de durduruldu.