Ana SayfaGüncelAİHM, yargılanan 46 gazeteci için Türkiye’den açıklama istedi

AİHM, yargılanan 46 gazeteci için Türkiye’den açıklama istedi

HABER MERKEZİ – Türkiye tarihinde en fazla gazetecinin yargılandığı “KCK basın davası” olarak bilinen davada AİHM Türkiye’den Ocak ayına kadar savunma istedi.  AİHM hükümete “Başvuranların ifade özgürlüklerine, bilgi ve fikir yayma haklarına bir müdahale söz konusu değil midir?” diye sordu.

ÇAĞDAŞ KAPLAN

2011’in Aralık ayında Dicle Haber Ajansı, Özgür Gündem, Azadiya Welat, Demokratik Modernite ve Fırat Dağıtım gibi Kürt basın kurumlarına yapılan operasyonlarda gözaltına alınan 32’si 2 yıla yakın süre tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen 46 basın çalışanı hakkında devam eden yargılamada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİMH), Türkiye’den savunma istedi.

Yargılanan gazetecilerin  Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 5’inci (özgürlük ve güvenlik hakkı), 3’üncü (işkence yasağı), 10’uncu (ifade özgürlüğü) ve 1’inci (insan haklarına saygı yükümlülüğü) maddeler üzerinden AİHM’e yaptıkları başvuruda mahkeme incelemesinde sona geldi.

AİHM hükümete yargılama sırasında gazetecilerin AİHS’nin 1, 3, 5, ve 10’uncu maddelerinde belirtilen hakların ihlal edilip edilmediğini sordu.

Mahkeme hükümete yazısında ayrıca şu soruları sordu:

Soruşturma dosyasında objektif bir gözlemcinin, başvuranların işlediği iddia edilen suçları işlemiş olabileceği kanaatine varmasını sağlayacak olay ve bilgiler mevcut mudur?

Başvuranların tutuklu bulunduğu sürenin uzunluğu, AİHS’in 5. ve 3’üncü maddesinde düzenlenen “makul süre” gerekliliğine aykırı değil midir?

Başvuranların AİHS’in 5. ve 4’üncü maddesi ile gerekli kılındığı üzere özgürlüklerinden mahrum bırakılmalarının hukuka uygun olup olmadığı hususuna itiraz edebileceği bir hukuk yolu mevcut mudur?

Başvuranların ifade özgürlüklerine, bilgi ve fikir yayma haklarına bir müdahale söz konusu değil midir?

AİHM’in hükümetten Ocak ayına kadar açıklama istemesi üzerine Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü gazetecilerin yargılandığı İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yazı yazarak soruları yanıtlamak için bilgi istedi.

Ne olmuştu?

2011’in Aralık ayında Dicle Haber Ajansı, Özgür Gündem, Azadiya Welat, Demokratik Modernite ve Fırat Dağıtım gibi Kürt basın kuruluşlarına dönük operasyonda 46 çalışan gözaltına alınmış, 32’si tutuklanmıştı.

Gazetecilerin röportajları, takip ettikleri basın açıklamaları, notları, haber kaynakları ile telefon görüşmeleri gibi bir çok gazetecilik faaliyeti iddianamede suç delili olarak yer aldı.

32 tutuklunun 17’si iki yıl süren yargılama boyunca tahliye edilirken geriye kalan tutuklular ancak Özel Yetkili Mahkemeler kaldırıldıktan sonra tahliye olabildi.

Gazeteciler ÖYM’lerin kaldırılmasının ardından yargılamanın devam etmesinin anayasaya aykırı olduğunu hatırlatarak dava dosyasının Anayasaya aykırı olduğu yönündeki iddialarının Anayasa Mahkemesi tarafından incelenmesini talep etti.

Mahkeme bu talebi kabul etmiş fakat 1 yılı aşkın süre Anayasa Mahkemesi’nden cevap gelmeyince davaya devam etme kararı almıştı.