Ana SayfaDünyaAvrupa’dan Erdoğan’ın ‘Sınır kapıları kapanır’ açıklamasına yanıt

Avrupa’dan Erdoğan’ın ‘Sınır kapıları kapanır’ açıklamasına yanıt

HABER MERKEZİ – Almanya ve Hollanda hükümetleri yetkililerinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘sınır kapılarını açarız’ çıkışına yanıt geldi. Almanya hükümetinin Sözcü Vekili Ulrika Demmer, “Tehditler iki tarafa da fayda sağlamıyor” derken, Hollanda Dışişleri Bakanı Koenders ise Erdoğan’ın sözlerinin hiçbir konuda yardımcı olmayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Avrupa Parlamentosu’nun (AP) ‘müzakerelerin dondurulması’ kararına ilişkin söylediği “Bana bak, daha ileri giderseniz bu sınır kapıları açılır” sözlerine Avrupa’dan yanıtlar gelmeye devam ediyor.

AP Türkiye Raportörü Kati Piri’nin ardından, Almanya hükümetinin Sözcü Vekili Ulrika Demmer de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mülteciler üzerinden dile getirdiği ‘sınır kapılarını açarız’ şeklindeki çıkışına dair konuştu.

AB ile yeni bir gerginliğin yaşanmaması konusunda uyarıda bulunan Demmer, “Tehditler iki tarafa da fayda sağlamıyor” dedi.

Demmer, sıkıntı yaşanan konuların karşılıklı diyalogla çözülmesi gerektiğini söyledi.

Mültecilerle ilgili anlaşmaların ortak bir başarı olduğunu ifade eden Demmer, anlaşmanın devam etmesinin iki tarafın da çıkarına olduğunu dile getirdi.

Öte yandan Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu Başkanı Elmar Brok da bir açıklama yaptı.

Türkiye’nin AB ile yaptığı mülteci anlaşmasını sonlandıracağına inanmadığını belirten Brok, anlaşmanın Türkiye’nin de çıkarına olduğunu, Türkiye’nin ekonomik gelişiminin büyük ölçüde AB ile iyi ilişkilere bağlı olduğunu savundu.

Hollanda Dışişleri Bakanı Koenders ise Erdoğan’ın sözlerini “tehdit” olarak nitelerken, bunun hiçbir konuda yardımcı olmayacağını söyledi.

AB Dönem Başkanı sıfatıyla mülteci anlaşmasına imza koyan ve “Türkiye şartlara uymalı” diyen Koenders’e göre Ankara, anlaşmanın uygulanması için bir adım dahi atmadı.

  Erdoğan'ın 'Sınır kapılarını açarız' çıkışına AP'den yanıt

Cumhurbaşkanı Erdoğan ne demişti?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 37’ye karşı 479 oyla kabul edilen AP kararına şu sözlerle karşılık vermişti:

Toplanmışlar, 30-40 kişi, o bildiriye hayır diyor. Ya topunuz ‘evet’ dese ne yazar.

‘Türkiye kapıları açarsa ne yaparsınız’ dediniz, bana bak, daha ileri giderseniz bu kapılar açılır bunu da bilesiniz. Öyle kuru sıkı tehditlerden ne ben anlarım, ne bu millet anlar.

  Erdoğan, AP’ye seslendi: Bana bak, daha ileri giderseniz sınır kapıları açılır