Ana SayfaGüncel23 günlük gözaltının ardından: İstanbul’da eşbaşkanlar dahil 10 HDP’li tutuklandı

23 günlük gözaltının ardından: İstanbul’da eşbaşkanlar dahil 10 HDP’li tutuklandı

HABER MERKEZİ – İstanbul’da 23 gün gözaltında kaldıktan sonra adliyeye sevk edilen ve aralarında HDP İstanbul İl Eşbaşkanları Doğan Erbaş ve Aysel Güzel’in de bulunduğu 10 kişi “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı.

İstanbul Beşiktaş’ta 10 Aralık 2016’da gerçekleşen eş zamanlı saldırıların ardından Türkiye genelinde Halkları Demokratik Partisi’ne (HDP) yönelik operasyonlar başlatılmıştı.

Bu operasyonlar kapsamında İstanbul’da gözaltına alınan ve 23 günlük gözaltı süresinin ardından adliyeye sevk edilen 10 HDP’li tutuklandı.

Savcılık sorgusunun ardından nöbetçi sorgu hakimliğine sevk edilen HDP’liler hakkında, ifadeleri ardından “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklama kararı verildi.

Tutuklananlar arasında HDP İstanbul İl Eşbaşkanları Doğan Erbaş ve Aysel Güzel ile üye ve yöneticilerinden Mehmet Tayyip Aslan, Süleyman Özcan, Muhittin Aslanboğa, Ramazan Çetinçakmak, Feremez Erkan, Ayşe Karadağ, Selahattin Yılmaz ve Halis Toprak bulunuyor.

Aynı operasyon kapsamında gözaltına alınan Nasri Tonguç ve Ferit Yalçın’a ‘adli kontrol’ hükümlerinden ev hapsi cezası verilirken, Ahmet Narım ise serbest bırakıldı.

HDP’li 11 vekil tutuklu

Dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından HDP eş başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da aralarında olduğu HDP’li 12 vekil, 4 Kasım’da sabaha karşı evlerine yapılan polis baskınıyla gözaltına alınmıştı.

Diyarbakır milletvekilleri Ziya Pir ve İmam Taşçıer ile Ankara milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Demirtaş ve Yüksekdağ’la birlikte grup başkan vekili İdris Baluken, Şırnak milletvekilleri Leyla Birlik ve Selma Irmak, Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım ve Şırnak Milletvekili Ferhat Encü tutuklanmıştı. İki gün sonra da Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan tutuklanmıştı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel ve Siirt Milletvekili Besime Konca da Ankara’da gözaltına alınmalarının ardından 12 Aralık’ta tutuklanmıştı. Böylece tutuklu vekil sayısı 12’ye yükselmişti.

Dün HDP Şırnak vekili Leyla Birlik’in tahliye edilmesiyle beraber tutuklu HDP’li vekillerin sayısı 11’e düştü.