Ana SayfaGüncelBelediye konut projesini katliamla tanıttı, adına ‘yaşama dönüş’ dedi

Belediye konut projesini katliamla tanıttı, adına ‘yaşama dönüş’ dedi

HABER MERKEZİ – Bayrampaşa Belediyesi’nin, eski Bayrampaşa Cezaevi arazisine yapılması planlanan kentsel dönüşümün tanıtımını, cezaevine “Hayata Dönüş” adıyla yapılan ve 12 tutuklunun diri diri yakıldığı katliamla yaptığı ortaya çıktı.

Bayrampaşa Belediyesi, ilçede yürüttüğü kentsel dönüşüm projesi kapsamında eski Bayrampaşa Cezaevi arazisine yapılması planlanan konut projesini “Hayata Dönüş” katliamıyla tanıttı.

Belediyenin internet sitesinde yer alan tanıtım metninde “Hayata Dönüş operasyonuyla bilinen eski Bayrampaşa Cezaevi, bu kez gerçekten ‘yaşama dönüş’ün adresi oluyor” ifadeleri kullanıldı.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre tanıtım metninde ayrıca şu ifadelere yer verildi:

Çevresi duvarlarla örülü, dış dünyadan yalıtılmış bir mekân olmayıp insanların birbiriyle kaynaştığı bir yaşam alanı olacaktır. Projede herhangi bir site aidat bedeli olmayıp, sadece apartman giderleri olacaktır. Sosyal ve kültürel tesislerin giderleri sadece bu tesisleri kullanan üyeler tarafından karşılanacaktır. Kapalı alışveriş merkezleri yerine insanlarla ve hava ile teması olan açık çarşılar şeklinde planlanan geleneksel sokak ticareti bulunacaktır. Bayrampaşa Eski Cezaevi Alanı Dönüşüm Projesi İsmetpaşa Mahallesi’nden başlanarak diğer mahallelerde etaplar halinde gerçekleştirilecektir. Böylece sürdürülebilir bir şekilde Bayrampaşa’nın tamamı dönüştürülecektir.

Projenin yürütmesi 4 kez durduruldu

Bayrampaşa Eski Cezaevi Alanı Kentsel Dönüşüm Projesi, 2011 yılında hazırlandı. 150 bin metrekarelik proje TMMOB ve yaşam alanı savunucularının itirazları sonucu yargıya taşınmıştı. Projenin imar planlarının yürütmesi de İstanbul 13. İdare Mahkemesi tarafından dördüncü kez durduruldu.

‘Hayata Dönüş’ katliamı

F tipi cezaevlerine geçişe karşı cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülerin başlattığı ölüm orucu eylemlerine “Hayata Dönüş” adı altında 19 Aralık 2000 tarihinde 20 cezeevinde yapılan operasyonlarda Bayrampaşa Cezaevi’nde  6’sı kadın 12 tutuklu diri diri yakılarak katledilmişti.