Ana SayfaGüncelBabası tarafından istismara maruz bırakılan çocuğa ‘şizofren’ denildi, dosya kapatıldı

Babası tarafından istismara maruz bırakılan çocuğa ‘şizofren’ denildi, dosya kapatıldı

HABER MERKEZİ – Pervari’de derste kaleme aldığı kompozisyonda babası tarafından cinsel istismara maruz bırakıldığını yazan 16 yaşındaki çocuk hakkında Van’dan gelen Çocuk İzleme Merkezi heyeti, doktor raporu olmadan “şizofren” tanısı koydu. Savcılık, çocuğun ifadesine rağmen dosyayı kapattı.

Siirt’in Pervari ilçesinde 16 yaşındaki bir çocuğun okuldaki Edebiyat dersinde yazdığı bir kompozisyon ile babası tarafından cinsel istismara maruz bırakıldığı ortaya çıktı.

Kompozisyonda istismarı bir başkası yaşıyormuş gibi anlatan çocuk, kompozisyondaki kişinin babası tarafından cinsel istismara bırakıldığı, geceleri artık uyuyamadığını, hayatın kendisine zindan olduğunu ve bu durumdan nasıl kurtulacağını bilemediğini yazdı.

dihaber’den Diren Yurtsever’in haberine göre Edebiyat öğretmeninin kompozisyonu okuduktan sonra durumu okulun rehber öğretmenine anlatması ve bunun üzerine çocuk ile yapılan görüşmede, kompozisyonda babası tarafından cinsel istismara maruz bırakılanın kendisi olduğu ortaya çıktı. Rehber öğretmenin, durumu Pervari Savcılığına aktarması sonucu çocuğun ifadesi alındı.

Çocuk savcılıkta verdiği ifadesinde babası tarafından cinsel istismara maruz bırakıldığını reddetmedi ve yaşadıklarını sadece kuzenine anlattığını söyledi.

Doktor raporu olmadan ‘şizofren’ teşhisi

İfadenin devamında, annesinin kendisinin ve kız kardeşlerinin uyuduğu odanın kapısını kilitlediğini ve bundan dolayı artık kendini koruyabildiğini anlattı.

Siirt’te Çocuk İzleme Merkezi olmaması sebebiyle Van Çocuk İzleme Merkezi’nden (ÇİM) gelen bir heyet, yaptığı gözlemler sonucu çocukta “şizofreni” belirtileri olduğu yönünde rapor hazırladı.

Raporda şizofren belirtileri olduğu için çocuğun yaşadıklarının hayal ürünü olabileceği ve cinsel istismara maruz bırakılmadığı kanısına varıldığı ileri sürüldü.

Van Çocuk İzleme Merkezi tarafından hazırlanan rapor sonucu Pervari Savcılığı kovuşturmaya yer olmadığına kararı verdi.

Çocuğun avukatı Gulan Gök, karara çocuğun uzman bir doktora görünmediği ve beyanları dikkate alınmadığı gerekçesiyle itiraz etti.

‘ÇİM’in bu raporu hazırlama hakkı yok’

Gök karara ilişkin şunları söyledi:

Çocuk İzleme Merkezi’nin, çocuğun uzman bir doktora görünmeden böyle bir rapor hazırlamaya hakkı yok. Çünkü ÇİM’de psikiyatri doktorları yoktur. Psikologlar var. Bu olay da tıbbi olduğu için psikologlar bu tanıyı koyamaz. Üstelik raporda kesin bir sonuç olmadığı halde savcılık kovuşturmaya yer olmadığı kararı vermiş.

Bunun tanısını koyabilecek kişi tıp alanındaki uzman psikiyatri doktorudur. Biz savcılığın uzman elinden çıkmayan bir rapor sonucu kovuşturmaya yer olmadığı kararına karşı, bazı Yargıtay kararlarını da örnek göstererek itiraz ettik.

Koruma altına alınması talebine ret

Gök ayrıca çocuğun koruma altına alınması yönünde talepte bulunduklarını da aktaran Gök, savcılığın çocuğun ailesinin yanında kalmasında sakınca olmadığı yönünde karar verdiğini söyledi.

Avukat ile rehber öğretmen istismar kanısında

Çocuk ile yaptıkları görüşme sonrası hem avukatı olarak kendisinin hem de rehber öğretmenin çocuğun cinsel istismara maruz bırakıldığı kanısına vardıklarını dile getiren Gök, devamla şunları söyledi:

A.E.’nin anlattıklarından babası tarafından cinsel istismara uğradığı kanısına vardık. Hem de sistematik olarak. Çocuk da ifadesinde bu durumu reddetmedi. Çocuğun hem uzman bir doktora görünmesi hem de beyanlarının dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz.