Ana SayfaGüncel‘Beynelmilel Ankara’: Valilik yasağına karşı ‘sessiz lorke’

‘Beynelmilel Ankara’: Valilik yasağına karşı ‘sessiz lorke’

HABER MERKEZİ – Ankara Valiliği’nin ‘güneş battıktan sonra şarkı, marş ve sloganı yasaklama’ kararı ‘sessiz lorke’ ile protesto edildi. Yasağa karşı Konur Sokak’ta yapılan eylem akıllara Beynelmilel filmini getirdi.

Ankara Valiliği “kamu güvenliği” ve “vatandaşları tedirgin etme” gibi gerekçeler ile ‘güneş battıktan sonra ateş yakarak eylem yapılmasını, yüksek sesle şarkı, türkü, marş ve benzeri sloganlar atılarak basın açıklaması yapılmasını’ yasaklamıştı.

Valiliğin bu kararı kentte yasağa ‘uygun bir biçimde’ protesto edildi.

Hayır için Çal sanatçıları yasağa karşı Konur Sokak’ta “sessiz lorke” halayı çekti:

Valilik yasağını ‘delen’ sanatçılar bir de şu açıklamayı yaptı:

İnsan Hakları Anıtı günlerdir gözaltına altına aldı. Tutuklayabilselerdi götürüp tutuklayacaklardı. Götüremedikleri için hapishane duvarlarını önüne çevrelediler. Valilik tarafından akşam saatlerinde şarkı türkü söylememiz yasaklandı. Tam bir kara komedi yaşıyoruz.

Ankara’daki ‘sessiz lorke’ eylemi akıllara yönetmenliğini Sırrı Süreyya Önder ile Muharrem Gülmez’in yaptığı ve 1980’lerde yürürlükte olan sokağa çıkma yasağını ve dönemin iklimini Adıyaman’daki bir grup müzisyen üzerinden anlatan Beynelmilel filmindeki şu sahneyi getirdi:

Ne olmuştu?

Ankara Valiliği “kamu güvenliği” ve “vatandaşları tedirgin etme” gibi gerekçelerle, güneş battıktan sonra ateş yakarak eylem yapılmasını, yüksek sesle şarkı, türkü, marş ve benzeri sloganlar atılarak basın açıklaması yapılmasını yasaklamıştı.

Valilikten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

İlimiz genelindeki cadde ve sokaklarda güneşin batımından sonra ateş yakmak suretiyle eylem yapılması, yüksek sesle çevreyi rahatsız edici şekilde şarkı, türkü, marş vb. sloganlar atmak suretiyle toplantı, basın açıklaması vb. her ne suretle olursa olsun eylem yapılması, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17. maddesi, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/C maddesi ve 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu’nun 11/m maddesi hükümleri kapsamında yasaklanmıştır.

Yasaklara uymayanlar hakkında; fiilleri ile ilgili olarak kanunlarda özel bir hüküm bulunmadığı takdirde, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17. ile 28. maddeleri, 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu’nun 11/m ile 25/b maddeleri, 5442 Sayılı İl İdare Kanunu’nun 11/C ile 66. madde hükümleri, 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu ve 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu gereğince yasal işlem yapılacaktır.