Ana SayfaÇalışma YaşamıÇAYKUR Varlık Fonu’na devredilirse: ‘Çay işçilerini de tekel işçilerinin akıbeti bekliyor’

ÇAYKUR Varlık Fonu’na devredilirse: ‘Çay işçilerini de tekel işçilerinin akıbeti bekliyor’

HABER MERKEZİ – Gıda – İş Sendikası Genel Sekreteri Levent Gökçek, ÇAYKUR’da çalışan mevsimlik işçilerin güvencesiz ve sigortasız olarak çalıştırıldığını belirtti. ÇAYKUR’un Varlık Fonu’na devredilmesinin özelleştirme anlamına geleceğini de söyleyen Gökçek, çay işçilerinin durumu için “Tekel işçilerinin akıbeti gibi olabilir” yorumunda bulundu.


Haber: PELİN ÖZKAPTAN


Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (ÇAYKUR) bağlı fabrikalara alınacak mevsimlik işçiler, İş Kurumu Müdürlüğü (İŞKUR) tarafından istihdam ediliyor.

Geçtiğimiz hafta ÇAYKUR’a bağlı fabrikalarda çalışacak mevsimlik işçilerin alımında yeni bir düzenlemeye gidildi.

Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerini kapsayan bölgesel işçi alımı için bu illerde ikamet etme şartı getirildi ve değişikliğe ilişkin karar Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

DİSK’e bağlı Gıda İş Sendikası Genel Sekreteri Levent Gökçek, çay işçilerinin güvencesiz çalışma koşullarını ve ÇAYKUR’un Varlık Fonuna devredilmesi sonucu oluşacak değişimleri Gazete Karınca’ya değerlendirdi.

“Esas sorun işçilerin kadrosuz çalıştırılması”

Levent Gökçek

Çay işçilerinin güvenceli çalışma ortamı için mücadele yürüttüklerini söyleyen Gıda İş Genel Sekreteri Levent Gökçek, işçilerin İŞKUR üzerinden istihdam edilmesinin başlı başına bir sakınca olduğunu söyledi.

İşçiler, İŞKUR üzerinden alındıkları için güvencesiz ve sigortasız çalıştırılıyor. Biz uzun süredir işçilerin kadroya alınması için uğraşıyoruz. Esas sorun bu. İşçiler çay fabrikasında sadece 4 ay çalışabiliyor. Ardından işçilerin kimileri iş bulmak için İstanbul’a gitmek zorunda kalıyor. Kimileri de ülkenin çeşitli yerlerinde iş bulmaya çalışıyor. Emeklerinin sonucunda ne güvence kazanıyorlar ne de emekli olabiliyorlar.

“Tekel işçilerinin akıbeti gibi olabilir”

ÇAYKUR’un Varlık Fonu’na devredilmesini de yorumlayan Gökçek, bunun özelleştirme anlamına geldiğini söyledi.

İşçilerin bu durumdan olumsuz yönde oldukça etkileneceğini ve toplu olarak işten çıkarmaların başlayacağını belirten Gökçek, “Çay işçilerine de Tıpkı Tekel İşçileri’ne yaptıklarını yapacaklar, aynı akıbet olacak” dedi.

Geçtiğimiz hafta, Eski MHP milletvekili Lütfü Türkkan, ÇAYKUR’un Katarlılara satıldığı yönünde iddiada bulunmuş, ÇAYKUR bu iddiaları yalanlamıştı.

Bu iddiaya da değinen Gökçek, bunun gerçeklik payı olabileceğini önümüzdeki günlerde her şeyin netleşebileceğini kaydetti.