Ana SayfaGüncelHDP’li Nursel Aydoğan’ın milletvekilliği düşürüldü

HDP’li Nursel Aydoğan’ın milletvekilliği düşürüldü

HABER MERKEZİ – Yargılandığı davada verilen hapis cezası onaylanan HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan’ın milletvekilliği düşürüldü.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan’ın, milletvekilliği düşürüldü.

Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi,  Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan’a “örgüt üyesi olmamak ile birlikte örgüt adına suç işlemek” iddiasıyla 4 yıl 8 ay 7 gün hapis cezası vermişti.

Aydoğan’a verilen hapis cezasının kesinleşmesinin ardından vekilliğinin düşürülmesine ilişkin yazı TBMM’ye sunulmuştu.

Bugünkü Genel Kurul toplantısında yazı okunarak Aydoğan’ın vekilliği sona erdirilmiş oldu.

HDP Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Figen Yüksekdağ’ın da mahkûmiyet kararının Yargıtay tarafından onanmasının ardından vekilliği düşürülmüştü.

Nursel Aydoğan, 4 Kasım 2016’da yapılan eş zamanlı operasyonda tutuklanmış, hakkında 103 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı. Aydoğan 21 Nisan’da tahliye edilmişti.

HDP Grup Başkanvekilleri’nden karara tepki

Aydoğan’ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilk tepki TBMM Genel Kurulu’nda geldi.

HDP Grup Başkanvekilleri Filiz Kerestecioğlu ve Ahmet Yıldırım, karara tepkilerini şu sözlerle dile getirdi:

Ahmet Yıldırım:

Hukuk garabeti olan kararın kısa öyküsünü ileteyim: 18 Mayıs 2011, suça konu olan söz; “Artık yeter, canlar ölmesin, özgürlük yeşersin”. Davayı açan savcı, Ahmet Karaca, MİT tırlarını durduran ve bugün yargılanan savcı. Kararı alan mahkeme heyetindeki 3 kişi de ihraç edilmiş. İktidarın arkasına sığındığı hukuk bu. Tamamı iktidar tarafından ‘terörist’ olarak nitelenen savcı ve hakimlerin arkasına sığınan bir iktidar gerçekliği ve böyle bir başbakanlık tezkeresiyle karşı karşıyayız. Bu utanç bu iktidara yeter.

İktidar halkın iradesini siyasi kararla kaldıran bir noktadadır. Teröristlerin aldığı kararın arkasına sığınan ve teröristlerden medet uman bir iktidar. Ahmet Karaca iyi bir savcıydı da MİT tırlarında niye iyi savcı değildi. 302’den yargılanıyor. İktidar tarafından terörist kabul edilen bir savcının hazırladığı bir iddianame ve iktidarın KHK’sı ile ihraç edilen 3 hakimin aldığı kararın arkasına, terörizmin arkasına sığınan bir siyasi iktidara halkın iradesine bu kadar müdahale etme utancı yeter.

Filiz Kerestecioğlu:

Bu Meclis tarihe, milletvekillerinin dokunulmazlığını kaldıran ve onların, bir partinin, halkın iradesini yok sayarak, milletvekillerini hapsederek, söz haklarını elinden almaya gayret eden bir Parlamento olarak geçecek. Ya buna hep beraber “Artık dur.” diyeceğiz ve bundan sonrasında devam edilmeyecek ya da gerçekten hep beraber tarihe bu şekilde geçmeyi kabul etmiş olacaksınız.

Zamanında Sayın Cemil Çiçek’in de aynı şey başına geldiğinde “Ben bu Parlamentoda olduğum sürece, Başkan olduğum sürece kimsenin burada milletvekilliğinin düşürülmesine, bu ayıba izin vermem.” demişti ve bu olumlu karşılanmıştı kamuoyunda.

Şimdi, Nursel Vekilimizin söylediği sözlerden başka hiçbir şey yok. Ne dedi Nursel Vekilimiz? “Artık yeter, canlar ölmesin, özgürlük yeşersin.” Şimdi, siz ne diyorsunuz peki? Diyordunuz ki: “Bu kürsüde söyleyemediğiniz söz mü var?” Evet, varmış demek ki bu kürsüde söyleyemediğimiz söz. Sözlerden dolayı yargılandı arkadaşlarımız, sözlerden dolayı içerideler.

Selahattin Demirtaş’ın, Eş Genel Başkanımızın hâlâ duruşma tarihi belli değil. Bundan hiç mi rahatsızlık duymuyorsunuz hiçbiriniz? Bir partinin onlarca milletvekili, üstelik de oyun oynar gibi bir içeri bir dışarı şeklinde yaşatırken bundan hiç mi bir parlamenter üzülmüyor ve sıkıntı duymuyor? Görevinizi yaptığınızı mı düşünüyorsunuz?

10 milletvekili tutuklu

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da dahil, partinin bir diğer eş genel başkanı Figen Yüksekdağ ile Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, Grup Başkanvekili İdris Baluken, Hakkari milletvekilleri Abdullah Zeydan ve Selma Irmak, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, Muş Milletvekili Burcu Çelik ve  Şırnak Milletvekili Ferhat Encü tutuklu bulunuyor.