Ana SayfaGüncelVekillikleri düşürülmek isteniyordu: Sarıyıldız ve Hezer için süreç başlatıldı

Vekillikleri düşürülmek isteniyordu: Sarıyıldız ve Hezer için süreç başlatıldı

HABER MERKEZİ – HDP milletvekilleri Tuğba Hezer ve Faysal Sarıyıldız için toplanan Meclis Komisyonu, oy çokluğuyla milletvekilliklerinin düşürülmesi yönünde tavsiye raporu hazırladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Tuğba Hezer ve Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın vekilliklerinin düşürülmesi için Meclis’te komisyon kurulmuştu.

Partilerin sandalye sayısına göre üye verdiği alt komisyon çalışmasını tamamladı. Komisyon, Meclis Başkanlık Divanı’na, 9’a 3 oy çokluğuyla iki milletvekilinin dosyalarının Karma Komisyona sevk edilmesi önerisinde bulundu.

Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre Başkanlık Divanı rapor doğrultusunda karar verirse iki siyasetçinin milletvekilliklerinin düşürülmesi süreci de başlayacak.

47 devamsızlık nedeniyle gündeme gelen Faysal Sarıyıldız Meclis’e bir rapor gönderdi. Komisyon bu raporu Numune Hastanesi’ne gönderdi. Numune Hastanesi ise raporu uygun bulmadı. Tuğba Hezer’in yurt dışında çalışma kapsamında istediği izin de yerinde bulunmadı.

Toplantıda HDP ve komisyonda iki üyesi bulunan CHP  “hakkaniyet” ve “eşitlik” istedi. Daha önce benzer durumlarda milletvekilini koruyan kararlar alındığına dikkat çeken CHP’li milletvekilleri iki milletvekilinin de mazeretlerinin kabul edilmesini istedi.

Taleplere rağmen AKP ve MHP oylarıyla Meclis Başkanlık Divanı’na iki milletvekilinin dosyalarının Karma Komisyon’a sevki doğrultusunda tavsiyede bulunulması kararı alındı.

Başkanlık Divanı, 17 Mayıs’ta toplanacak. Divan, alt komisyonun önerisi doğrultusunda karar verirse milletvekilliklerinin düşürülmesi için dosya önce Meclis Karma Komisyonu’na gönderilecek, ardından Meclis Genel Kurulu’na gelecek. Bu sürecin ardından iki vekilinin milletvekillikleri düşürülebilecek.

Yüksekdağ ve Aydoğan’ın vekilliği düşürülmüştü

Daha önce HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksedağ ve Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan’ın vekilliği düşürülmüştü.

10 vekil tutuklu

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da dahil, partinin bir diğer eş genel başkanı Figen Yüksekdağ ile Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, Grup Başkanvekili İdris Baluken, Hakkari milletvekilleri Abdullah Zeydan ve Selma Irmak, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, Muş Milletvekili Burcu Çelik ve  Şırnak Milletvekili Ferhat Encü tutuklu bulunuyor.