Ana SayfaÇalışma YaşamıSavcı, Gülmen ve Özakça’ya ‘terörist’ denmesini ‘kötü niyetli’ bulmadı

Savcı, Gülmen ve Özakça’ya ‘terörist’ denmesini ‘kötü niyetli’ bulmadı

HABER MERKEZİ – Ankara Basın Savcılığı, işlerine dönmek için açlık grevi yaparken tutuklanan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için ‘terörist’ ifadesini kullanan gazeteler hakkında yapılan suç duyurusuna takipsizlik kararı verdi.

Ankara Basın Savcılığı, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile işlerinden ihraç edildikleri işlerine geri dönmek için açlık grevi eylemi yapan ve tutuklanan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça hakkında “terörist” ifadelerini kullanan iktidara yakınlığıyla bilinen gazeteler için yapılan suç duyurusunda kararını verdi.

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre,  gazetelerde Gülmen ve Özakça ile Acun Karadağ’ı hedef alan ve ‘terörist’ ifadelerinin kullanıldığı haberlerin çıkması üzerine  üç ismin avukatları, bu yayınlar hakkında “hakaret”, “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs”, “iftira”, “halkı kin ve düşmanlığı tahrik” suçlarını işlediklerini belirterek suç duyurusunda bulundu.

Ankara Basın Savcılığı, suç duyurusuna takipsizlik kararı verdi.

Bir haberin gerçeğe aykırı olmasının, “suç” olarak nitelendirilmesi için tek başına yeterli sebep olmadığı belirtilen savcılık kararında, bir haberin suç olması için bunun kanunda açıkça suç olarak düzenlenmesi gerektiği öne sürüldü.

Kararda hakaret, iftira gibi atılı suçların ancak kasten işlenebilen suçlardan olduğu, taksirle işlenmesinin mümkün olmadığı belirtildi.

Gülmen, Özakça ve Karadağ hakkında ‘terör örgütü üyesi olmak’ iddiasıyla dava açıldığı anımsatılan kararda, üç isim hakkında çıkan haberlerin ‘kötü niyetli’ olmadığı öne sürüldü ve şu ifadelere yer verildi:

Haberlerde, söz konusu açlık grevini yapan müştekilerin yasa dışı terör örgütü DHKP-C üyesi oldukları yönünde haber yaptıkları, söz konusu haberlerde ortak illiyet kurulmasının ülkede yaşanan sürece uygun düştüğünden, kötü niyetle ve suç işleme kastıyla hareket edildiği iddiası soyut kalmaktadır.